Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Departamentul de Stat al SUA critică decizia de anulare a alegerilor de la Chişinău

inquamphotos.com / Octav Ganea
alegeri vot stampila

Departamentul de Stat al SUA a criticat 'decizia netransparentă' a Curţii Supreme de Justiţie din Republica Moldova de a invalida rezultatul alegerilor municipale din 3 iunie de la Chişinău, avertizând că aceasta reprezintă o 'ameninţare la adresa democraţiei' în republică, într-un comunicat dat publicităţii joi, potrivit mass-media de peste Prut, potrivit Agerpres.

"Candidatul care a câştigat cursa la Primăria Chişinăului a obţinut majoritatea voturilor. Observatorii internaţionali au constatat nereguli relativ minore care nu ar justifica invalidarea rezultatelor alegerilor şi nu au existat apeluri din partea participanţilor la alegeri pentru a se invalida rezultatele', se arată în textul Departamentului de Stat american, citat de portalul Deschide.md. 

Departamentul de Stat mai menţionează că decizia Curţii este 'neobişnuită şi nepotrivită' şi că ea 'zădărniceşte' dorinţa exprimată la alegeri de poporul moldovean şi 'dăunează' respectării legii şi principiilor democratice în Republica Moldova, conform postului de radio Europa Liberă. 

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a subliniat la întâlnirea din 25 iunie cu premierul moldovean Pavel Filip că alegerile libere şi corecte reprezintă atributul unui guvern democratic şi trebuie să reflecte voinţa cetăţenilor ţării fără ingerinţă politică, conform aceluiaşi text.

Citește și: Amsterdamul şi-a desemnat prima femeie primar din istorie

Anterior, şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, au condamnat decizia justiţiei de la Chişinău de a invalida alegerile municipale, declarând că aceasta subminează 'încrederea poporului moldovean în instituţiile statului', conform Radio Chişinău. 

Recentele alegeri pentru fotoliul de primar al Chişinăului au fost câştigate de Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (opoziţia proeuropeană), care în ultimii ani a organizat mai multe proteste anticorupţie, după o fraudă bancară de aproximativ 1 miliard de dolari ce a zdruncinat sectorul financiar al Republicii Moldova. 

Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a confirmat la 25 iunie deciziile instanţelor anterioare prin care au fost invalidate alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. Aceasta a fost ultima instanţă de apel.

Citește și: ALERTĂ la Paris: Palatul Justiției e în FLĂCĂRI - VIDEO

Decizia justiţiei de la Chişinău a avut ca motivare faptul că Andrei Năstase, dar şi contracandidatul său din turul doi, socialistul de stânga Ion Ceban, ar fi făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor pe reţelele de socializare online. Aceste apeluri au fost calificate drept campanie electorală, interzisă în ziua votării. 

La Chişinău au fost organizate alegeri înainte de termen pentru funcţia de primar după ce fostul edil, Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie, fiind cercetat într-un dosar de corupţie, pe care el îl consideră orchestrat politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.