Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Departamentul de Stat cere o tranziţie paşnică, dar evită să condamne preluarea puterii de o juntă militară ]n Ciad

Operation World
Ciad

Statele Unite au cerut miercuri o "tranziţie paşnică şi democratică" către un guvern civil în Ciad după moartea preşedintelui Idriss Deby Itno, fără a merge până acolo încât să condamne luarea puterii de către o junta militară, informează AFP preluat de agerpres.

După anunţarea, marţi, a morţii preşedintelui ciadian ca urmare a rănilor suferite în timpul luptei împotriva rebelilor, Departamentul de Stat al SUA a solicitat o "tranziţie paşnică a puterii în conformitate cu Constituţia din Ciad". Presat de reporteri, miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, nu a dorit să facă comentarii suplimentare.

Mahamat Idriss Deby, fiul fostului şef de stat, a dizolvat Adunarea Naţională şi guvernul, preluând şefia unei junte militare care concentrează toate puterea, pentru a conduce oficial o tranziţie de 18 luni spre alegeri "libere şi democratice".

Pentru mulţi adversari care au fost întotdeauna reprimaţi de regimul lui Idriss Deby, această preluare a puterii de către fiul fostului şef de stat nu reprezintă altceva decât o "lovitură de stat".

Rugat să comenteze, Ned Price nu a dorit să să spună dacă, în opinia sa, este vorba de o încălcare a Constituţiei ciadiene.

"Situaţia este fluidă, nu o voi caracteriza astfel în acest moment", a răspuns purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat reporterilor."Urmărim foarte atent situaţia politică de la faţa locului", a adăugat el.

"Dorim să vedem o tranziţie paşnică şi democratică a puterii către un guvern condus de civili, am fi îngrijoraţi de orice altă soluţie", a insistat Price.

Franţa şi Uniunea Europeană par să accepte deja principiul unei tranziţii militare cu "durată limitată", cu condiţia ca aceasta să conducă la noi alegeri "inclusive".

AFP aminteşte faptul că Ciadul reprezintă un aliat cheie al Occidentului în combaterea grupărilor jihadiste din Sahel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.