DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Departamentul pentru lupta antifraudă intră în control la STS: Sebastian Ghiță ar fi implicat

sts

Departamentul pentru lupta antifrauda - DLAF a primit, in 11 august, din partea Oficiului European de Lupta Antifrauda - OLAF informatii referitoare la cazul in care furnizorul suedez Carmenta acuza ca exista indicii privind o posibila frauda cu fonduri UE intr-o licitatie STS de extindere a sistemului 112. Intrebati in legatura cu pasii urmatori, oficialii DLAF au spus ca potrivit regulamentului, actiunile de control se declanseaza in urma unor verificari preliminare temeinice, pentru identificarea indiciilor de frauda, care au rolul de a selecta faptele cu potential de valorificare judiciara. OLAF a directionat acest caz catre DLAF, deoarece a decis, in urma unei analize preliminare, ca nu detine elemente care sa ridice suficiente suspiciuni privind o frauda cu fonduri UE in acest caz.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a atribuit, in 23 iulie, un contract in valoare de 10.224.999 lei (fara TVA) de modernizare a sistemului 112 catre o asociere formata din S&T, Quality Business Solutions si firme ale grupului Teamnet International, despre care procurorii DNA sustin ca ar fi controlate indirect de catre deputatul Sebastian Ghiță, trimis in judecata luna trecuta pentru dare de mita, spalare de bani si instigare la abuz in serviciu. Aceasta a fost singura oferta depusa, iar suma finala a contractului atribuit este aceeasi cu valoarea estimata initial a contractului, arata datele publicate in 12 august in SEAP.

De cealalta parte, Sebastian Ghita sustine ca nu are nici o legatura cu Teamnet si ca "informatiile din presa care leaga numele meu si compania Teamnet sugerand ca aceasta companie este si astazi controlata sau influentata de mine sunt false".

Furnizorul suedez de solutii IT Carmenta CoordCom a sesizat Oficiul european de lupta anti-frauda (OLAF), sustinand ca exista indicii privind o posibila frauda intr-o licitatie demarata in prezent de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). E vorba de modernizarea infrastructurii hardware si software a sistemului unic pentru apeluri de urgenta 112 in Bucuresti si Ilfov, contract finantat cu fonduri UE.

Hans Djurfeldt, presedinte si CEO al Carmenta, a sustinut atunci ca singurul consortiu care a licitat, format din S&T, Quality Business Solutions, Teamnet International si Teamnet Solutions International, nu ar avea capacitatile si drepturile de proprietate intelectuala asupra unei solutii prezente in multe parti din sistemul 112.

In replica, Teamnet a spus ca oferta depusa pentru modernizarea 112 prevede livrarea unor noi solutii care completeaza sistemele existente si ca in fata unor astfel de acuzatii din partea competitorilor va apela la toate mijloacele legale necesare pentru a-si apara imaginea. Si STS a reactionat ulterior, subliniind ca achizitia nu are nicio legatura cu solutia CoordCom implementata de firma Ericsson AB si al carei proprietar este in acest moment Carmenta.

Hans Djurfeldt, presedinte si CEO al Carmenta, a precizat ca "OLAF a directionat acest caz catre DLAF - Departamentul pentru lupta antifrauda din Romania, in 5 august, pentru ca acestia sa decida daca vor initia sau nu o investigatie la nivel local. DLAF nu a decis inca daca va demara o investigatie in acest caz".

Oficialii OLAF au precizat ca au demarat o analiza preliminara a informatiilor disponibile in acest caz despre care s-a scris in presa.

"Dupa aceasta analiza preliminara, OLAF a decis sa nu deschida o investigatie de vreme ce nu detineam elemente care ar fi ridicat suficiente suspiciuni privind o frauda care sa afecteze interesele financiare ale UE. Am directionat informatia relevanta catre DLAF la sfarsitul lunii iulie 2015, spre informare si eventuala analiza. Aceasta este procedura standard", a precizat in 19 august Emily Fairless, ofiter de comunicare in cadrul OLAF.

Luni, 24 august, Departamentul pentru lupta antifrauda - DLAF confirma ca a primit informatii de la OLAF in acest caz si precizeaza care este procedura mai departe.

Va prezentam mai jos raspunsul DLAF:

"Prin scrisoarea Oficiului European de Lupta Antifrauda - OLAF din 11.08.2015, Oficiul a transmis informatii referitoare la acest caz in conformitate cu Regulamentul (CE) 883/2013 si regulile de colaborare prevazute in H.G. nr.738/2011.

Departamentul pentru lupta antifrauda - DLAF, in exercitarea atributiilor ce ii revin, efectueaza sau coordoneaza actiuni de control in vederea identificarii neregulilor, fraudelor si altor activitati ilicite in legatura cu gestionarea, obtinerea si utilizarea fondurilor europene si a celor de cofinantare aferente, precum si a oricaror altor fonduri ce intra in sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Potrivit art. 21 lit. e) din Regulamentul de organizare si functionare al Departamentului pentru lupta antifrauda - DLAF aprobat prin H.G. nr.738/2011, actiunile de control se declanseaza in urma unor verificari preliminare temeinice, pentru identificarea indiciilor de frauda, care au rolul de a selecta faptele cu potential de valorificare judiciara.

Totodata, conform prevederilor art. 10 din Legea nr.61/2011 privind organizarea si functionarea Departamentului pentru lupta antifrauda - DLAF, Departamentul are calitatea de organ de constatare, in sensul art. 61 din Codul de procedura penala, in privinta faptelor care pot constitui infractiuni ce aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania. Actele de control intocmite de Departament nu sunt acte sau operatiuni administrative.

In cazul in care, in urma verificarilor efectuate vor fi identificate elemente de natura infractionala, organele de cercetare penala competente vor face demersurile aferente pentru recuperarea prejudiciului si tragerea la raspundere penala a persoanelor vinovate".

Preluare: hotnews.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.