Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Depolitizare în stil USR PLUS: numirea propriilor candidați în companiile de stat

USR PLUS

USR PLUS încearcă să se substituie comisiilor de specialitate pentru desemnarea membrilor în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat. Deși clamează nevoia depolitizării, USR PLUS a lansat o selecție paralelă a potențialilor candidați pentru CA al Termoenergetica, companie a Primăriei Capitalei.

Fără, probabil, să realizeze contradicția dintre discursul public și propriile acțiuni, organizația USR PLUS a lansat în 26 februarie anul curent o invitație deschisă ”tuturor profesioniștilor din piață pentru a-și trimite candidaturile în vederea identificării unor persoane competente care să asigure interimatul în Consiliul de Administrație al Termoenergetica București S.A.”.

Selecția anunțată contravine legislației în vigoare

Demersul USR PLUS nu este doar incorect politic, dar și unul nelegal. Potrivit OUG109/2011 pe care această formațiune o invocă în justificarea propriului demers, prevede că desemnarea membrilor în Consiliile de Administrație se face în baza ”unei evaluări sau selecții prealabile efectuate de o comisie organizată la nivelul autorității publice tutelare”.

Cu alte cuvinte, selecția și desemnarea trebuie realizată de către o comisie specializată și nu de vreo altă entitate. Totodată, Ordonanța cu pricina stabilește și faptul că autoritatea publică tutelară poate să fie asistată în procesul de selecție de un expert independent, dar acesta trebuie să fie specializat în recrutarea resurselor umane, în niciun caz acest sprijin nu poate veni din partea unui partid politic.

În mod evident, deci, demersul USR PLUS nu își avea rostul pentru că modul de desemnare a membrilor în CA este expres prevăzut de lege. Mai mult, o astfel de inițiativă nu face altceva decât să interfereze cu prevederile legale din OUG 109/2011 și să pună presiune politică pe deciziile comisiei pentru desemnarea membrilor în Consiliile de Administrație.

Precedentul desemnărilor politice ale USR PLUS

De menționat că USR PLUS nu este la prima sa abatere de acest gen. Recent, presa a semnalat o altă situație în care viceprimarul USR PLUS al Capitalei a încercat să numească membri în Consiliile de Administrație ale spitalelor din subordinea PMB prin încălcarea procedurilor legale.

Mai mult, viceprimarul Tomescu a devenit protagonistul unui scandal după ce pe lista numelor propuse pentru CA-urile spitalelor din Capitală s-au regăsit persoane fără experiența necesară sau cu un trecut controversat, una dintre acestea având o condamnare penală.

O astfel de evoluție, prin care USR PLUS se apropie mai curând de comportamentul și de modul de gândire al PSD, este confirmată și prin alte decizii, cum ar fi desemnarea în calitate de lider al fracțiunii în Consiliul General al Municipiului București a lui Andrei Rigu. Deși este un lider tânăr, acesta a reușit să fie membru al PSD timp de doi ani, ulterior orientându-se către USR PLUS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.