Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Depun armele talibanii din Afganistan? Mutări pe front după aproape 20 de ani de conflict

talibani

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că pacea în Afganistan "este mai aproape ca oricând", în ciuda intensificării luptelor în plin proces de negociere la Doha în vederea încheierii acestui conflict de lungă durată, transmite EFE, citat de Agerpres.

"Vedem acum o oportunitate reală de pace în Afganistan, suntem mai aproape ca oricând de un acord de pace", a spus Stoltenberg, după o întâlnire la Wellington cu şefa guvernului Noii Zeelande, Jacinda Ardern.

În timp ce la Doha se desfăşoară cea de-a opta rundă de discuţii de pace între reprezentanţii Statelor Unite şi talibani, pe teren pare că părţile aflate în conflict au intensificat luptele în căutarea unei poziţionări mai bune în negocierea unui acord favorabil intereselor proprii.

Un recent raport al misiunii ONU în Afganistan asupra victimelor civile indică faptul că în prima jumătate a anului s-au înregistrat 1.366 de morţi şi 2.446 de răniţi, cifre extrem de ridicate după aproape 20 de ani de război.

Stoltenberg a subliniat necesitatea păcii pentru ca această ţară să nu mai găzduiască terorişti, iar mesajul pentru talibani este că "vor obţine mai mult la masa negocierilor" decât pe câmpul de luptă din Afganistan, stat în care "nu va exista o pace durabilă fără totala incluziune a femeilor".

Cu acelaşi prilej, Ardern a anunţat că Noua Zeelandă va asuma trei poziţii în Afganistan, ţară în care contribuie la formarea forţelor locale, dedicate dezvoltării păcii, securităţii şi femeilor.

Acestea vor contribui la protejarea realizărilor obţinute de femeile şi fetele afgane începând din 2001, a remarcat Ardern, subliniind participarea femeilor la negocierile de pace ca fiind unul dintre aceste progrese.

Războiul din Afganistan, care a început cu intervenţia militară americană şi a ţărilor aliate în 2001, după atentatele din 11 septembrie din SUA, se află într-o etapă marcată de un anume optimism ca urmare a progresului înregistrat în negocierile de pace, mai notează EFE.

Citește și: Mica restructurare a Guvernului: PSD amputează eșaloanele 2 și 3 din Palatul Victoria .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.