Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputații au adoptat legea privind organizarea învățământului pentru minoritățile naționale

Inquam Photos / George Calin
Camera Deputatilor Parlament gol

Deputații au adoptat, miercuri, în plen, proiectul de lege pentru modificarea Legii educaţiei naţionale, aflată în procedură de reexaminare la cererea președintelui Klaus Iohannis. Inițiativa reglementează cadrul de studiu pentru minoritățile naționale în unitățile de învățământ, informează Mediafax.

Proiectul de lege modifică Legea educației naționale nr.1/2011, în sensul introducerii obligaţiei Ministerului Educaţiei Naţionale de a da publicităţii şi prezenta anual Parlamentului un raport privind starea învăţământului preuniversitar și superior în România, în termen de trei luni de la sfârșitul anului școlar.

Raportul trebuie să conțină și direcţiile şi priorităţile de dezvoltare ale învăţământului preuniversitar și superior.

Totodată, inițiativa legislativă vizează adoptarea unor condiții în care se organizează și funcționează formațiuni de studiu pentru forma de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale sau lingvistice.

Articolul 63, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: „în localitățile în care există cerere pentru forma de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale, (...) organizarea, reorganizarea, desființarea oricăror formațiuni de studiu inclusiv cel simultan pentru forma de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale existente, se poate realiza cu avizul conform al Ministerului Educației Naționale, Comisiei de învățământ şi tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale, aflat în coordonarea Departamentului de Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului şi/sau al organizaţiei minorităţii naţionale reprezentate în Parlamentul României”.

Proiectul de lege mai arată că prevederile se aplică și formațiunilor de studiu în limba română atunci când acestea funcționează în zone unde ponderea unei minorități etnice este majoritară.

Camera Deputaților a votat inițiativa, în plenul de miercuri, în calitate de prim for sesizat, Senatul fiind Camera decizională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.