Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat Marius Ostaficiuc: Avem SUMAL funcțional! Ministrul Mediului ne aburește cu cifre, mafia pădurilor doarme liniștită

arhiva personala
Marius Ostaficiuc

Deputatul Marius Ostaficiuc critică dur bilanțul triumfalist al ministrului Mediului, Barna Tanczos. Parlamentarul PSD susține că în continuare mafia pădurilor e la putere si face legea, iar ministrul doar ”aburește cu cifre”.

”Programul SUMAL 2.0 a ajuns la ora bilanțului. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a prezentat cu surle si trâmbițe, raportul legat de acest program de monitorizare a taierilor materialului lemnos din intreaga țară. Bineînțeles ca situația este una roza, ca în opinia ministrului, lucrurile sunt ținute sub control și că nu avem probleme. Situația din întreaga țară continuă să fie una sumbră, lucru pe care Tanczos Barna nu este capabil să-l vadă. Pentru că ministrul nu poate vede din birou cum arată pădurile României, cum protejații lor își fac de cap peste tot și cum lemnul dispare încep, dar sigur. Firesc că din birou, din spatele unui monitor cifrele arată impecabil, că furturile s-au redus, că hoții tremură și că totul este sub control.

Ministrul Mediului și cei de la Romsilva ar trebui să se dea jos din fotolii și să bată pădurile la pas să vadă cum lemnul este cărat în continuare cu camioanele peste hotare fără nicio problemă. "Este un sistem care aduce îmbunătățiri semnificative, un proces de debirocratizare, etc. Datele pe care le avem la 6 luni arată că SUMAL 2.0 funcționează", ne spune franc ministrul Tanczos Barna. Mai mult, ministrul afirmă că s-au confiscat doar câteva sute de metru cubi de lemn din câteva zeci de milioane transportate. Practic, s-au transportat 21 milioane de metri cubi de masă lemnoasă, din care s-au confiscat 307, o cifra extrem de mică în raport cu realitatea din teren.

Tanczos Barna ar trebui să vadă clar situația, să vadă muncă activiștilor de mediu, a celor care se luptă pentru ca pădurile să nu mai fie tăiate ilegal, nu să prezinte cifre pe care i le dau alții și în care totul este roz.

România este încă departe de ceea ce ar trebui în materie de protejare a pădurilor. Dacă problema aceasta se rezolvă așa cum s-a rezolvat și cu urșii, atunci lucrurile sunt cât se poate de clare.

Românii sunt sătui de prezentări în power-point, de prezentări în mediul online și de cifre care dau bine pe Facebook. Ministrul Mediului trebuie să priceapă că nu așa trebuie protejate pădurile. Nu poți bate palma cu cei care taie padurile pe de o parte că apoi să te faci că iei sancțiuni. Ce s-a întâmplat cu cei care au fost prinși că transportă material lemnos fără să devină documentele necesare? Ce s-a întâmplat cu lemnul confiscat? Acestea sunt întrebări la care Tanczos Barna trebuie să răspundă, nu doar la prezentări frumoase și care dau bine la capital electoral!”, susține președintele organizației municipale a PSD Iași.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.