Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat PMP: 'Banii pentru spitalul mobil al CJ Iaşi nu pot fi recuperaţi din fondurile europene'

petru movila

Liderul filialei ieşene a PMP, deputatul Petru Movilă, a declarat, joi, că banii cu care s-a achiziţionat de către Consiliul Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Neamţ, spitalul mobil ce urmează a fi amplasat la Leţcani nu pot fi decontaţi din fonduri europene.

Petru Movilă, care este membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, a declarat jurnaliştilor că pentru a putea fi decontate cheltuielile pentru achiziţia spitalului mobil aplicantul trebuia să fie o instituţie administrativă şi nu o asociaţie, aşa cum s-a procedat în acest caz, potrivit agerpres.ro.

Citește și: El este noul director interimar al Unifarm! A picat examenul cu 5,50

"Banii pentru spitalul mobil nu pot fi recuperaţi din fondurile europene. Aplicantul nu a fost cel indicat prin ghidul solicitantului. Trebuia să fie o administraţie locală, nu o asociaţie cum este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest. Drept urmare, a fost respins apelul", a declarat liderul PMP Iaşi, Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor.

El a precizat că se pot recupera o parte din banii cheltuiţi atunci când spitalele aflate în subordinea Consiliului Judeţean vor aplica pe acel ghid ce vizează dotarea cu aparatură medicală.

"Pentru acest ghid se poate aplica până pe 30 septembrie 2020. Este timp să se facă o evaluare curentă. Este timp să se facă proiecte serioase şi Consiliul Judeţean să poată recupera din aceşti bani", a declarat Petru Movilă.

Citește și: Alexandru Rafila, adevărul despre manipularea testărilor! Există această posibilitate?

Achiziţia, în valoare de peste 13 milioane de euro, s-a făcut prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, banii fiind alocaţi de judeţele Iaşi şi Neamţ.

Spitalul mobil va fi construit în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde este Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei. Unitatea medicală va fi construită din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, care însumează aproximativ 4 kilometri, va avea triaj, Unitate de Primire a Urgenţelor şi terapie intensivă, policlinică şi zonă administrativă, depozit şi zonă de suport tehnic, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale şi bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii, saloane pentru terapie intensivă, sală de operaţie, zonă postoperatorie, spaţii pentru personalul medical, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, staţie pentru oxigen, zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical. În total vor fi 250 de paturi, din care 100 la terapie intensivă.

Deşi spitalul mobil ar fi trebuit să ajungă la Iaşi până la sfârşitul lunii mai, producătorul din Turcia care a câştigat licitaţia a livrat până acum doar 13 containere.

Citește și: USR are dovada: S-a furat mai mult lemn comparativ cu anul trecut

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, declara iniţial că spitalul mobil nu a putut fi livrat în întregime din cauza restricţiilor impuse de pandemia pentru COVID-19.

"Spitalul nu a ajuns nici măcar în proporţie de 50 la sută în România, un lucru foarte grav. Am solicitat preşedintelui CJ Iaşi, Maricel Popa, încă înainte de a începe achiziţionarea spitalului mobil dacă a făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru obţinerea avizului pentru acest spital. Pe de altă parte, trebuia să ştim foarte clar de unde este personalul medical care va deservi acest spital, cine va finanţa activitatea spitalului. Aceste lucruri nu au fost clarificate. De asemenea, Ministerul de Externe este instituţia din statul român care se putea implica în baza acordurilor internaţionale care vizează transportul medical, transportul umanitar, şi au prioritate chiar şi în zone de conflict. Nu s-a făcut acest demers instituţional, pentru ca MAE să se implice", a mai declarat Petru Movilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.