Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD, acuzat că îi trimite pe români în vacanță în Bulgaria

mare bulgaria

Deputatul PNL Gheorghe Ialomițeanu acuză PSD că este pe punctul de a readuce turismul la situatia dezastruoasa de dinainte de 1989, când turistii erau goniti din statiunile românesti, pe litoralul bulgaresc.

Este trist faptul ca, prin impozitul specific propus de catre PSD pentru activitatile din turism, turistii români nu vor mai avea nici o sansa sa-si petreaca vacantele în statiunile din tara, decât, poate, în statele vecine, Bulgaria fiind principalul beneficiar al fluxului de turisti români.

În anul 2015, un grup de 117 deputati si senatori PSD au formulat o propunere legislativa prin care se introducea un impozit specific activitatilor din turism. Din pacate, în raportul întocmit la Camera Deputatilor, raport care va fi suspus dezbaterii si votului plenului saptamâna urmatoare, s-au eliminat aproape toate criteriile privitoare la contribuabilii vizati de actul normativ si s-au mentinut formulele de calcul care vor îngropa activitatile din domeniul turismului.

Parlamentarii PSD au gresit, înca de la initierea actului normativ, prezumând ca toti agentii economici din sectorul turistic sunt evazionisti si trebuie pedepsiti, negândind nici un moment ca turismul este domeniul cel mai rapid generator de locuri de munca si de valoare adaugata bruta, care ar trebui sprijinit, nu sufocat.

PSD ne propune impozitarea specifica a unitatilor din turism, pe baza suprafetei cladirilor, a clasificatiei hoteliere si a pozitionarii geografice, indiferent daca acele cladiri au sau nu turisti, sunt pline sau goale sau sunt daca sunt sau nu sunt utilizate în extrasezon.

Ar fi fost bine ca initiatorii sa se uite la modele de succes în fiscalizarea turismului, acolo unde un astfel de impozit este dimensionat în functie de consumul de energie, de numarul de angajati, de alte criterii obiective, care releva faptul ca turismul se desfasoara în mod real.

Din pacate, prin adoptarea acestui act normativ, parlamentarii PSD vor îngropa definitiv micile afaceri din turism sau le vor împinge în economia subterana. Afacerile din turism de mari de dimensiuni vor pierde în primul rând din competitivitate, iar, în al doilea rând, din cresterea birocratiei fiscale. Din cauza acestui impozit, vor avea de suferit si acei agenti economici cu activitati de alimentatie publica care îsi desfasoara activitatea în mediul rural, desi sunt singurii care mai ofera locuri de munca si platesc impozite în aceste zone.

Acestia, fie vor trage obloanele, fie vor îngrosa rândurile agentilor economici care fug de povara fiscala.

PSD mai are timp o saptamâna ca sa realizeze eroarea pe care este pe cale sa o produca si sper ca marti sa accepte ca actul normativ sa fie retrimis la comisie unde acest impozit sa fie transformat într-un impozit optional, iar formula de calcul sa fie radical schimbata, pentru ca daca se va mentine în actuala forma, acest impozit se va transfera catre tarifele platite de turisti, care oricum în România sunt mai mari decât cele practicate în Bulgaria, Turcia sau Grecia”, susține acesta prin intermediul unui comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.