Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat PSD Natalia Intotero: România are nevoie de ingineri: soluţii pentru relansarea educaţiei în industria apei

arhiva personala
Natalia Intotero

Inginerii specialişti în sistemele de apă şi canalizare sunt o necesitate pentru România! Ei sunt cei care gestionează partea tehnică de aducţiune, funcţiune şi conducere a construcţiilor aferente sistemelor de alimentări cu apă şi canalizări.

La Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor am organizat o dezbatere cu scopul de a cunoaşte situaţia reală a meseriei de inginer hidrotehnic şi soluţii de promovare a acesteia în rândurile tinerilor, profesie care asigură un loc de muncă stabil şi bine plătit, acum şi pe viitor.

La eveniment a participat doamna consilier de stat Roxana Mînzatu, reprezentanţi ai Guvernului României, ai mediului universitar, mediului de afaceri şi ONG-uri, oferind astfel prilejul de a identifica soluţii concrete la problema insuficienţei specialiştilor din domeniu. La discuţii au participat şi reprezentanţi ai inspectoratelor şcolar judeţene şi reprezentanţi ai consiliilor judeţene.

Printre soluţiile propuse, Facultatea Hidrotehnică a Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti a sugerat: prioritizarea specializării Construcţii pentru Sisteme de Alimentări cu Apă şi Canalizări, posibilitatea reprofesionalizării în domeniu, stimulente pentru studenţi, tinerii să fie orientaţi spre această meserie, specializarea să fie promovată, cursuri postuniversitare, baza materială şi umană să fie dezvoltate.

Iniţiative pentru atragerea tinerilor spre acest domeniu au vizat îndrumarea vocaţională, prin caravane anuale prin care elevii să afle mai multe despre această profesie sau a unei Săptămâni a Carierei prin care tinerii să cunoască detalii cu privire la specializările menţionate.

Banii europeni sunt de ajutor pentru revitalizarea specializărilor hidrotehnice. Prin fonduri europene, se finanţează stagii de practică la companiile de construcţii de apă şi canalizare, iar studenţii îşi pot găsi, încă din timpul studiilor, un loc de muncă sigur şi de viitor.

Concluzia dezbaterii a fost că efortul trebuie să fie comun pentru a promova specializările vitale dezvoltării României. Trebuie să încurajăm tinerii să urmeze meseriile tehnice şi să promovăm învăţământul tehnologic în sistem dual ca o modalitate de inserţie pe piaţa muncii.

Pentru absolvenţii claselor a XII-a, care doresc să urmeze o carieră în domeniu, mai jos se regăsesc link-uri de la universităţile care organizează specializarea Construcţii pentru Sisteme de Alimentări cu Apă şi Canalizări:

- Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti https://hidrotehnica.utcb.ro/vreau-sa-devin-student/studii-de-licenta/admitere/

- Universitatea Politehnica Timişoara
https://www.ct.upt.ro/admitere/index.htm

- Universitatea din Oradea
https://arhicon.uoradea.ro/ro/admitere

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.