DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Deputata PSD Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, intervine în conflictul cu PNL pe tema compensării facturilor: NU este vorba despre un caracter retroactiv

romaniatv.net
Simona Maya Teodoroiu

Deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, declară că posibilul caracter retroactiv al legii privind compensarea facturilor la gaze naturale și energie electrică nu se susține, întrucât ar fi vorba despre stabilirea unor despăgubiri în prezent.

„Nu am văzut în aceste zile, în dezbaterile publice, argumente juridice care să fi fost aduse de opozanții inițiativei PSD, prin care aceștia să fi susținut caracterul pretins nelegal al intervenției legislative privind compensarea facturilor la gaze naturale și energie electrică, începând chiar cu această lună – ianuarie 2022, astfel cum Partidul Social Democrat a propus. S-a vorbit despre posibilul caracter retroactiv al legii, aspect care nu se susține, întrucât discutăm despre stabilirea unor despăgubiri acum, în prezent, pentru prejudicii, pierderi, daune (indiferent cum vrem să le numim), cauzate anterior unor persoane fizice și juridice, precum și despre stabilirea unor măsuri pentru limitarea ori restrângerea acestor pierderi în viitor”, transmite Simona-Maya Teodoroiu.

Ea arată că, mai mult, faptul generator de daune în ansamblul său, la care se referă inițiativa legislativă a PSD - textul fiind redactat astfel: «Compensațiile prevăzute al art. 1, alin. 2, lit. a) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică din perioada ianuarie – martie 2022» -, este în curs de desfășurare.

„Cu alte cuvinte, este o facta pendentia – adică o situație juridică în curs de formare, existență, modificare sau stingere la data intrării în vigoare a noii legi, iar nu o facta praeterita, adică o situație juridică realizată în întregime și finalizată până la data intrării în vigoare a noii legi. A se vedea, în acest sens, și art. 1768 din Codul Civil: Contractul de furnizare Art. 1768 Preţul produselor sau serviciilor (1) Preţul datorat de beneficiar este cel prevăzut în contract sau în lege. (2) Dacă în cursul executării contractului se modifică reglementarea legală a preţului sau mecanismului de determinare a acestuia, între părţi va continua să se aplice preţul sau mecanismul de determinare a acestuia stabilit iniţial în contract, dacă legea nu prevede expres contrariul. (3) Dacă legea prevede expres că preţul sau modalitatea de determinare pe care le stabileşte se va aplica şi contractelor în curs, fiecare dintre părţi poate denunţa contractul în 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Pe durata celor 30 de zile părţile vor aplica preţul stabilit prin contract”, conchide parlamentarul PSD.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.