Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputaţi francezi pledează pentru sporirea presiunilor asupra regimului autoritar al preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko

FRANCE 24 English
Aleksandr Lukașenko

O misiune de deputaţi francezi a pledat marţi pentru sporirea presiunilor asupra regimului autoritar al preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, inclusiv prin posibilitatea ca victimele regimului să depună plângeri penale în Franţa, informează AFP.

Această misiune, condusă de deputatul Frederic Petit (MoDem, centru), deputat ales de francezii de peste hotare, s-a deplasat la mijlocul lui iunie în Polonia şi Lituania, ţări vecine Republicii Belarus, pentru a analiza mijloacele care să favorizeze o tranziţie democratică în această ţară, scrie Agerpres.ro.

"Acum, trebuie să ne arătăm colţii" împotriva regimului Lukaşenko, a declarat Petit într-o conferinţă de presă la Paris, citând-o pe opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, pe care a întâlnit-o în această deplasare. Belarus "este la limită un stat terorist", a adăugat Petit.

Deputatul Jean-Michel Clement (grupul Libertăţi şi Teritorii, centru), şi el membru al misiunii, a subliniat pericolul de a vedea "o mică Coree de Nord apărând la porţile Europei, în umbra Rusiei".

Misiunea, mandatată de Comisia Afaceri Externe a Adunării Naţionale a Franţei, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu noua serie de sancţiuni pe care a adoptat-o recent UE împotriva regimului de la Minsk, după deturnarea unui avion de linie pentru arestarea unui opozant.

În afară de o bună aplicare a acestor sancţiuni, parlamentarii propun "să se lucreze la o justiţie universală", pentru ca victimele regimului să poată depună plângere în Franţa.

Ei pledează de asemenea pentru înfiinţarea, după modelul "grupurilor de prietenie", a unui grup parlamentar francez cu opoziţia belarusă, precum şi pentru numirea unei persoane special însărcinată cu monitorizarea acestei ţări.

De asemenea, Petit a îndemnat în mod insistent la o "politică de influenţă 'hard'" pentru susţinerea opoziţiei şi societăţii civile belaruse, cu ajutoare acordate cercetătorilor şi universitarilor constrânşi să-şi părăsească ţara şi mass-mediei libere în exil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.