Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputații au respins eliminarea taxelor radio-tv

tvr isi schimba directorii

Proiectul de lege care viza eliminarea taxelor radio-tv din actuala lege nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și Societății Române de Televiziune (SRTV) a fost respins miercuri, 2 martie, de plenul Camerei Deputaților. Însă Senatul este Camera decizională în acest caz.

Deputații au ținut cont de propunerea Comisiei pentru cultură, care a considerat că inițiativa legislativă ar conduce la "imposibilitatea îndeplinirii obiectivelor constituționale și legale de către cele două servicii publice, acestea pierzând o sursă considerabilă de finanțare, fără să se ofere o alternativă".

Despre situația SRTV s-a discutat mult în ultimul timp, mai ales că există grave probleme financiare. Pe de altă parte, cei de la Societatea Română de Radio nu sunt de acord cu modificarea legii pentru că ei nu au probleme.

La sfârșitul anului 2015 preşedintele Radioului, Ovidiu Miculescu, declara următoarele:

”Nu este simplu. În timp ce RADIO ROMÂNIA încheie un an de excepţie, cu performanţe pe toate planurile, din păcate, Televiziunea Română se află, probabil, în cel mai prost moment al existenţei sale, cu nişte minusuri uriaşe. Nerezolvarea situaţiei Televiziunii va adânci această criză. Cred că trebuie să existe un serviciu public de televiziune şi ştiu, în acelaşi timp, că rezolvarea vine din abordări manageriale coerente şi este extrem de important ca Televiziunea să îşi rezolve problemele, pentru că din păcate, sunt multe momente în care Radioul suferă din cauza imaginii proaste sau în special a lipsei de performanţă a TVR-ului, dar sunt colegii noştri. Eu cred că cei care trebuie să gândească vor gândi şi sper ca începutul anului 2016 să aducă acea soluţie de care este nevoie.

Realizator: Se vorbeşte despre o posibilă eliminare a taxei radio-tv. Ar fi o lovitură pentru Televiziunea publică. Ce ne puteţi spune despre Radio?

Ovidiu Miculescu: Este un subiect pe care nu aş dori să îl comentez în momentul acesta. Categoric, o taxă - repet, ea este cea mai mică din Europa - iată, este suficientă pentru Radio, dar insuficientă pentru Televiziune. Revin şi spun: este o chestiune de administrare, de management performant sau neperformant, depinde de ce caz vorbim. Cred că în momentul acesta, o mărire de taxă este exclusă din punctul meu de vedere. Cred că aceşti bani - în cazul Radioului vorbim de 2,5 lei pe lună - reprezintă o sumă de solidaritate pe care publicul o plăteşte pentru serviciul public care are grijă, care susţine, promovează valori cum ar fi limba, cultura, istoria şi aşa mai departe, deci un serviciu public aşa funcţionează. Cred, totodată, că o trecere a costurilor de funcţionare a Radioului la bugetul de stat ar aduce probleme referitoare la independenţa editorială a Radioului public, pentru că - nu? - e o vorbă din popor care spune cine plăteşte muzica, o şi comandă. Faptul că Radioul este ascultat de 5 milioane de oameni şi poate, nu întamplător, cei care plătesc taxa radio sunt în jur de 5 milioane, în timp ce, din păcate, la Televiziune se pare că plătesc 5 milioane, dar cu un rating pe care îl au, probabil aduc o audienţă de 50 de mii, deci sigur situaţia este dezechilibrată acolo. Este un subiect delicat, sigur că am o poziţie extrem de clară vizavi de lucrul acesta, dar nu doresc să influenţez în niciun fel o posibilă decizie. Cred însă în maturitatea decidenţilor şi sunt sigur că la TVR situaţia este rezolvabilă şi în orice caz, mărirea taxei în momentul acesta, din punctul meu de vedere, este exclusă”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.