Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputaţii opoziţiei din Myanmar îi îndeamnă pe protestatari să îşi continue mobilizarea împotriva juntei militare

Pinterest
Myanmar steag flag

Deputaţii opoziţiei faţă de junta militară din Myanmar, regrupaţi într-un "parlament fantomă", i-au îndemnat duminică pe protestatari să-şi continue mobilizarea "cu invincibilitate" împotriva loviturii de stat, informează AFP şi dpa.

Aceşti parlamentari - dintre care mulţi sunt în ilegalitate - au format un "parlament fantomă" numit Comitet pentru reprezentarea Pyidaunsu Hluttaw (CGPH), cuvintele în birmaneză care desemnează organismul legislativ, în scopul denunţării regimului militar. După formarea lui, Comitetul a publicat mai multe declaraţii, însă mişcarea pro-democraţie pare să nu aibă un lider, cu reuniuni zilnice organizate de militanţi locali, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘România lui Florin Cîțu e o Românie ruptă din Rai. Este unul dintre cei mai slabi oameni politici din istoria postdecembristă’

Vicepreşedintele interimar al acestui Comitet a îndemnat la continuarea mobilizării împotriva "dictaturii injuste" a juntei. "Acesta este cel mai sumbru moment al naţiunii, dar lumina zorilor este aproape", a spus Mahn Win Khaing Than într-o înregistrare video publicată sâmbătă seara pe pagina de Facebook a CRPH.

"Acesta este de asemenea un moment ce testează cetăţenii noştri, pentru a vedea în ce măsură putem rezista acestor vremuri obscure", a spus Than, un responsabil de rang înalt al Ligii Naţionale pentru Democraţie (LND), partidul lui Aung San Suu Kyi, şi care era preşedinte al adunării parlamentare în timpul guvernului condus de Suu Kyi.

Împreună cu alţi aliaţi ai acesteia, el a fost plasat în arest la domiciliu în urma loviturii de stat din 1 februarie, potrivit Asociaţiei de asistenţă a deţinuţilor politici (AAPP).

Discursul său de sâmbătă ar fi astfel prima sa apariţie în calitate de vicepreşedinte interimar al CRPH.

"Această mişcare de protest este de asemenea o ocazie pentru noi toţi de a lupta umăr la umăr pentru stabilirea unei democraţii federale pe care noi - fraţi şi surori de diferite etnii ce au suferit diverse forme de opresiune din partea dictaturii militare - o dorim de multă vreme", a adăugat el, cu referire la îndemnurile mişcării pro-democraţie la o democraţie federală care să recunoască rolul politic al minorităţilor etnice.

"Uniunea democraţiei federale (...) ne aşteaptă într-un viitor apropiat şi noi avansăm uniţi şi cu invincibilitate", a mai spus Mahn Win Khaing Than. "Trebuie ca mişcarea de protest să câştige", a declarat el.

Junta, care s-a autointitulat Consiliul de administraţie al statului, a atenţionat că formarea CRPH constituie "trădare de stat", pasibilă de o pedeapsă maximă de 22 de ani de închisoare.

Doi manifestaţi au fost ucişi în cea mai recentă operaţiune a forţelor de securitate ale Myanmarului împotriva mişcării de protest. Potrivit unui locuitor şi protestatar din oraşul Bago, un manifestant a fost ucis cu un foc de armă duminică dimineaţa şi alţi câţiva au fost răniţi. Un alt protestatar a fost ucis în oraşul Myintkyina din statul Kachin din nordul Myanmarului, au raportat mass-media locale.

În jur de 80 de oameni au fost ucişi şi alţi peste 2.000 au fost arestaţi în Myanmar, potrivit AAPP, de când junta militară a început să reprime în mod brutal manifestaţiile de protest.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.