Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene: Salut atenția acordată de Comisia Europeană politicii de extindere în Balcanii de Vest

Deputatul Angel Tilvar, președintele Comisiei pentru afaceri europene salută atenția pe care Comisia Europeană o acordă regiunii Balcanilor de Vest. Angel Tilvar a remarcat eforturile Comisiei Europene de a menține și extinde legătura cu partenerii din Balcani, în ciuda dificultăților ivite din cauza pandemiei de coronavirus.

„Chiar și în această perioadă dificilă a pandemiei de coronavirus, Uniunea nu își abandonează partenerii din Balcani, confirmând prin acțiunile sale importanța acordată Balcanilor de Vest.

Extinderea UE a fost una dintre cele mai de succes politici europene pentru libertatea, democrația și dezvoltarea economică a regiunii.

Sunt încântat să remarc că, prin noul Raport privind implementarea reformelor fundamentale de către țările din Balcanii de Vest, combinat cu Planul economic și de dezvoltare, ambele prezentate săptămâna trecută de către Comisarul pentru extindere, Olivér Várhelyi, Comisia Europeană urmărește să dea un nou impuls extinderii UE în Balcanii de Vest.

După pachetul de urgență de peste 3 miliarde de euro lansat în iunie anul trecut, pentru a ajuta Balcanii de Vest să depășească criza COVID-19, Planul economic și de investiții stabilește măsuri de dezvoltare substanțiale pentru regiune, în valoare de până la 9 miliarde euro, pentru a sprijini conectivitatea durabilă, capitalul uman, competitivitatea și creșterea favorabilă incluziunii, precum și dubla tranziție verde și digitală.

Citește și: Escrocherie de top: Un bărbat a pretins că este fost ministru, chestor de poliție, comisar șef sau judecător, după tipul de interes al persoane înșelate

Ca promotor al politicii de extindere și din postura de stat membru al UE situat în vecinătatea directă a acestei regiuni, România s-a implicat activ în inițiativele de continuare a politicii de extindere, susținând la toate nivelurile consolidarea regională și crearea unor perspective europene de dezvoltare economică și politică în Balcani.

De altfel, extinderea Uniunii în Balcanii de Vest a fost o temă importantă pentru Președinția română a Consiliului UE din primul semestru al anului 2019.

În calitate de președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, am intensificat dialogul parlamentar în această direcție, transmițând acest mesaj de susținere în toate consultările directe, atât cu oficiali acreditați la București, cât și cu reprezentanții comisiilor specializate în afaceri europene ale parlamentelor țărilor din Balcanii de Vest, aflate în procesul de extindere a UE.

Așa cum menționa și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, interconectarea este esențială, cu atât mai mult acum, trebuie să stimulăm redresarea în urma pandemiei de COVID-19, accelerându-se astfel și procesul de integrare a țărilor respective în UE.

Extinderea Uniunii Europene devine, iată, o certitudine, acțiunile recente ale Uniunii demonstrând angajamentul în dezvoltarea atât a țărilor din Balcanii de Vest, cât și a proiectului european.Viitorul Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană”, se arată în mesajul deputatului Angel Tilvar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.