Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul minorităţii evreieşti îl 'distruge' pe Ilan Laufer: 'Este grav şi periculos când arunci agresiv, în public, cuvinte pe care nu le înţelegi cu adevărat

Inquam Photos / Alberto Grosescu
Inquam Ilan Laufer

Deputatul Silviu Vexler, ales din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, spune că termenul "antisemitism" este unul dureros şi dacă trebuie fundamente clare pentru a fi folosit. "Este grav şi periculos când arunci agresiv, în public, cuvinte pe care nu le înţelegi cu adevărat (...) Memoria victimelor Holocaustului şi drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, acuzaţiile de antisemitism fără o bază fundamentată, nu au ce căuta, în nicio formă, într-un conflict politic, pentru absolut niciun motiv.", afirmă el, potrivit news.ro.

"Este grav şi periculos când arunci agresiv, în public, cuvinte pe care nu le înţelegi cu adevărat. Cu atât mai mult când acestea se referă la antisemitism - un fapt de o gravitate deosebită care, de-a lungul istoriei, a generat tragedii de nedescris. Cuvântul 'antisemitism' este un cuvânt greu, dureros, un cuvânt pe care nu-l foloseşti uşor şi, dacă îl foloseşti, este necesar să ai fundamente clare", scrie deputatul Silviu Vexler pe Facebook, miercuri seară, referindu-se la afirmaţiile lui Ilan Laufer.

CITEȘTE ȘI:  Avantajele consumatorilor de cafea: De ce boli sunt feriţi

El spune că vandalizarea Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, distrugerea monumentelor funerare din cimitirul evreiesc din Bucureşti, în aprilie 2017, reprezintă exemple ale unor acte de antisemitism recent.

"Oricât de dur este un conflict, există limite care nu pot fi depăşite. Memoria victimelor Holocaustului şi drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, acuzaţiile de antisemitism fără o bază fundamentată nu au ce căuta, în nicio formă, într-un conflict politic, pentru absolut niciun motiv. Este complet inacceptabil şi îmi displace total atunci când Comunităţile Evreieşti, Statul Israel şi/sau relaţiile cu Statul Israel sunt folosite într-un conflict politic. Este un lucru trist, neplăcut şi incorect. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a fost, este şi rămâne apolitică", mai scrie Vexler.

El spune că şeful statutului nu este antisemit, ci din contră.

"În ceea ce mă priveşte, nu am văzut nimic care să indice că Preşedintele României este antisemit. Din contra. Atât eu, cât şi Comunităţile Evreieşti, avem o relaţie impecabilă de lucru cu Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), o relaţie colegială care durează de un număr mare de ani. În plan personal, mă leagă o prietenie frumoasă de domnul Ovidiu Victor Ganţ – deputat din partea FDGR", mai scrie deputatul Vexler.

Ilan Laufer a declarat, marţi seara, la sediul PSD, că preşedintele Klaus Iohannis a respins numirea sa în funcţia de ministru al Dezvoltării din antisemitism, el acuzându-l pe şeful statului că acesta este un gest dintr-un lung şir de acţiuni antisemite.

Preşedintele Klaus Iohannis condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic şi consideră că referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie, referindu-se la acuzaţiile lui Ilan Laufer, a cărui nominalizare în Guvern a respins-o.

CITESTE SI: Atenţie la stilul de viaţă: Factorii care determină apariţia bolii ficatului gras

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic. Referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie. Relativizarea antisemitismului reprezintă o acţiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite şi discriminatorii şi poate incita la ură. Însuşindu-şi cu bună ştiinţă un text cu acuzaţii ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturităţii, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzaţii scandaloase se descalifică automat şi nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnităţi în statul român", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele consideră că aceste declaraţii reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii şi tendinţele xenofobe. Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine şi sunt de natură a afecta pacea socială.

Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Alexandru Florian, consideră că declaraţia lui Ilan Laufer, care l-a acuzat pe şeful statului de antisemitism, este emoţională, cu mult iz politic şi atâta tot, iar atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa Holocaustului a fost recunoscută inclusiv printr-o distincţie acordată de American Jewish Committee.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.