DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Deputatul PNL Alexandru Muraru face apel la autorităţi să fie retras monumentul de la Piteşti dedicat 'eroilor' fostei Securităţi

24-ore.ro
Alexandru Muraru PNL

Deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei, face apel la autorităţi să fie retras monumentul amplasat în Cimitirul Eroilor din Piteşti şi care este dedicat ''eroilor'' fostei Securităţi.

Monumentul respectiv a fost ridicat în această săptămână de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (SRI), în memoria "militarilor care au activat pe 'frontul nevăzut', în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României", potrivit Agerpres.

Alexandru Muraru, care este şi consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, subliniază, într-un mesaj postat vineri pe pagina sa de Facebook, că Piteşti este oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist.

"Totalitarismul comunist a fost condamnat în Parlamentul European în 2009. Astfel, au fost condamnate crimele împotriva umanităţii şi a nenumăratelor violări ale drepturilor omului comise de regimurile comuniste. Parlamentul României, în 2006, prin Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a statuat clar şi fără echivoc faptul că Securitatea a fost 'instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim şi criminal. Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român şi Securitatea'. Securitatea a fost braţul armat al Partidului Comunist care a menţinut la putere o elită cleptocratică, abuzivă, dictatorială şi criminală. Orice încercare de relativizare a rolului jucat de Securitate este un afront adus victimelor regimului comunist şi ne scoate de pe orbita europeană, unde prezervarea şi consolidarea unei culturi a memoriei faţă de cei care au suferit de pe urma regimurilor totalitare este sacrosanctă'', afirmă Muraru.

Totodată, el arată că este un fapt documentat istoric că ofiţerii de securitate şi din alte unităţi ale Ministerului de Interne erau cei care acţionau direct pentru supravegherea şi intimidarea populaţiei.

"De aceea, ridicarea unui monument funerar în onoarea foştilor ofiţeri de Securitate şi amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Piteşti este o acţiune care contravine angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene. Mai mult, România a fost printre statele din Estul Europei care a cerut la nivel european interzicerea negării şi banalizării crimelor comuniste, cât şi apologia lor. Adevăraţii eroi ai României sunt tocmai victimele care s-au opus unui regim de persecuţie instrumentat de Partidul Comunist şi pus în practică de Securitate", evidenţiază deputatul Alexandru Muraru.

Şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a transmis, vineri, un comunicat de presă în care afirmă că ridicarea acestui monument la Piteşti "este un act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraţilor eroi ai României".

"Piteşti este oraşul în care a funcţionat una dintre cele mai cumplite închisori comuniste, locul în care s-au pus în practică o serie de procedee de dezumanizare şi exterminare a celor pe care regimul îi considera duşmanii săi (...). Securitatea nu a fost un serviciu de informaţii, ci 'braţul armat al partidului', cu care acesta îi ucidea pe cei care se opuneau comunismului. Ulterior, deşi şi-a drapat abuzurile în discursuri sforăitoare legate de 'interesele naţionale' şi 'suveranitate', în perioada în care ţara a fost condusă de Nicolae Ceauşescu, Securitatea a rămas un instrument de represiune şi de intimidare a tuturor celor care au dorit să fie liberi şi demni", se arată în comunicatul IICCMER.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.