Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul PNL Sebastian Burduja a depus 'legea anti-chiul': Sancţiuni mai dure pentru parlamentarii care nu merg la muncă

F. P.
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Sebastian Burduja

Deputatul PNL Sebastian Burduja a depus vineri, la finalul primei săptămâni a noii sesiuni parlamentare, primua sa propunere legislativă, ce prevede creșterea substanțială a sancțiunilor pentru absențele nemotivate ale parlamentarilor - la 10% din indemnizația brută. În acest moment, penalizarea este de 10 ori mai mică, doar 1%. Cosemnatari ai propunerii legislative sunt mai mulți deputați liberali.

„Prezența parlamentarilor la locul de muncă este fundamentală pentru (re)câștigarea încrederii cetățenilor în cea mai importantă instituție a democrației. Din pacate, in prezent cota de încredere in Parlament este mult prea mică - mai puțin de 1 român din 10 are încredere în Parlament. Proiectul își are originile într-o inițiativă cetățenească din 2015 (i74), pe care am lansat-o împreună cu mai mulți colegi din Fundația CAESAR. In fapt, a fost prima inițiativa de acest gen pentru consolidarea democraţiei româneşti. Atunci nu am reușit sa strângem cele 100.000 de semnături. Astăzi, ca membru al Parlamentului României, sunt onorat și recunoscător să inițiez această propunere legislativă. Am promis în campanie că voi propune acest lucru și m-am ținut de cuvânt”, a declarat Sebastian Burduja, inițiatorul legii anti-chiul, potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei STIRIPESURSE.RO.

În expunerea de motive, inițiatorul legii subliniază că fenomenul absenteismului deputaților și al senatorilor de la locul de muncă reprezintă o problemă pentru forul legislativ al României și necesită o înăsprire a sancțiunilor pentru a impune o disciplină și un mod de lucru productiv pentru parlamentarii români.

„Acest fenomen afectează încrederea cetățenilor în cea mai importantă instituție a democrației, dar poate periclita și funcționarea parlamentului, afectând nivelul de responsabilizare al deputaților și senatorilor. Prin prezenta propunere legislativă se are în vedere modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, mai precis modificarea procentului reținut din salariul brut lunar în cazul absentării nemotivate, modificare efectuată la Art. 29, alin. (1). O creștere a penalizării absențelor nemotivate va responsabiliza parlamentarii și va reduce acest fenomen”, se arată în expunerea de motive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.