Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul PSD Aida-Cristina Căruceru, vești importante în legătură cu programele de prevenție pentru cancerul de sân și cancerul de col uterin

Aida Caruceru PSD

Deputatul PSD de București Aida-Cristina Căruceru aduce vești importante pentru femeile din România, în ceea ce privește programele naționale de screening pentru cancer mamar și cancer de col uterin.

Deputatul Căruceru, care în urmă cu puțin timp a adresat o interpelare Ministerului Sănătății, anunță că un număr de 700.000 de femei vor beneficia de servicii medicale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de col uterin și cancer mamar. Dintre acestea, cel puțin jumătate urmează să provină din medii mai puțin favorizate. “Este bine știu faptul că femeile din medii defavorizate nu ajung în fața unui medic specialist, de aceea consider deosebit de important faptul că 350.000 de femei care în mod normal nu ar avea posibilitatea de a ajunge în fața unui medic specialist vor putea să beneficieze de măsuri medicale de prevenție și tratament precoce în combaterea cancerului de sân și a celui de col uterin”, a declarat deputatul PSD de București.

Mai mult, Aida-Cristina Căruceru anunță că cele două programe naționale pe care le va implementa Ministerul Sănătății sunt în valoare de 68 de milioane de euro. Primul program la care a făcut referire deputatul PSD este cel dedicat combaterii cancerului mamar.

“Programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân este în valoare de 21 milioane de euro și este conceput în două etape, urmând să fie derulat în perioada 2018-noiembrie 2023. În cadrul acestui program, vor fi implementate proiecte în valoare de 16 milioane de euro pentru desfășurare de activități medicale care implică furnizarea de servicii medicale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân către persoanele care au domiciliul în două dintre cele mai defavorizate regiuni din România: Nord-Vest și Vest și Nord Est și Sud-Est. Serviciile medicale furnizate prin proiect implică consultația obstetrică-ginecologie, mamografie/ecografie la sân și, în funcție de situația medicală particulară a persoanelor, examen histopatologic procedură completă și excizia locală a leziunilor sânului”, a afirmat Aida-Cristina Căruceru, citând din răspunsul primit de la Ministerul Sănătății.

Cel de-al doilea program este cel dedicat combaterii cancerului de col uterin. Acest program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce este și el conceput în două etape, cu o valoare totală de 47 milioane de euro. “Regiunile de dezvoltare Nord-Vest, Centru, Sud Muntenia și Nord-Est vor beneficia de programe în valoare de 10,5 milioane de euro fiecare pentru furnizarea de servicii medicale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin. Serviciile medicale furnizate implică consultații de specialitate: obstetrică-ginecologie, testare infecție HPV/Babeș Papanicolau, recoltare frotiu citovaginal, comunicare rezultat și consiliere privind conduita în funcție de rezultate și în funcție de situația medicală particulară a pacientelor vor putea fi asigurate și servicii de chiuretaj cu biopsie de col uterin/biopsie și examen histopatologic, examen citologic cervico-vaginal, examinare colposcopie /cauterizare”, mai anunță Aida-Cristina Căruceru, deputat PSD de București.

Răspunsul complet al Ministerului Sănătății furnizat deputatul PSD îl puteți găsi aici: http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=52396&idl=1.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.