Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul PSD Cristina Elena Dinu: Legiferarea bujorului ca floare națională a României, un element distinct de identitate națională

Facebook
Cristina Elena Dinu

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat, cu largă majoritate de voturi, Proiectul de lege pentru declararea florii de bujor ca Floare Națională a României, propus de parlamentari din aproape toate partidele reprezentate în Legislativ.

Legea, al cărei inițiator sunt, vizează reglementarea organizării anuale, la nivel naţional şi local al unui Festival al bujorului, stabilirea unor măsuri de protecţie a rezervaţiilor naturale de bujor, organizarea periodică la nivel local al unor expoziţii florale, stimularea şi sprijinirea cultivării bujorului în parcuri şi grădini publice, vernisarea unor expoziţii de pictură dedicate bujorului, precum şi emiterea unor emisiuni filatelice, având ca temă florală diferite specii ale florii de bujor.

Totodată, iniţiativa legislativă instituie obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale de a sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor românesc. Nu în ultimul rând, noua lege prevede luarea măsurilor necesare pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări.

Conform legii, în toată țara vor fi organizate periodic expoziţii florale care să marcheze floarea de bujor ca Floare Naţională a României, iar în parcurile şi grădinile publice vor fi amenajate spaţii florale rezervate cultivării florii de bujor.

Identitatea unei națiuni este legată nu doar de simbolurile naționale, specificate în Constituție, ci și de o anumită floare, imaginea unei specii de păsări sau animale, sau reprezentarea unui copac specific acelei țări. Din acest punct de vedere, deși perpetuează o floră și faună unică în lume, României îi lipsea un simbol reprezentativ arealului geografic, precum și tradiției și culturii noastre.

Horticultori de prestigiu de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) susțin, de mai mulți ani, că bujorul are multiple semnificații pentru poporul român și este specia floricolă cea mai potrivită pentru a fi declarată, în mod oficial, Floarea Națională a României.

În profilul spiritual al poporului român, legătura cu dintre om și natură este exprimată extrem de sugestiv și divers, astfel încât acest proiect de lege era absolut necesar, legiferarea bujorului ca floare națională constituind un element distinct și reprezentativ de identitate națională.

Salut adoptarea acestei legi în speranța că aplicarea ei va conduce la o mai mare grijă pentru mediul înconjurător și pentru păstrarea bogățiilor naturale incomensurabile de care dispunem, astfel încât să le putem lăsa intacte generațiilor viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.