Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul PSD Elena Dinu face lista groazei: Pași concreți în combaterea violenței domestice

arhiva personala
Elena Dinu

Deputatul PSD de Giurgiu Elena Dinu anunță pași concreți în combaterea violenței domestice și face o listă a groazei, care conține victimele abuzului domestic.

„...Respectarea drepturilor omului trebuie să facă parte din educaţia globală şi din demnitatea omului, iar toate aspectele violenţei fizice sau mintale împotriva persoanei umane constituie o violare a drepturilor sale”, se arată într-o Rezoluţie a Parlamentului European, elaborată încă din data de 11 iunie 1986.

Violența domestică este, din păcate, încă un fenomen îngrijorător în România, în ciuda eforturilor făcute de instituțiile responsabile ale statului pentru diminuarea acestuia.

De la începutul acestui an, 33 de femei au murit în urma abuzurilor partenerilor de viață, în aceeași perioadă fiind emise 5.043 ordine de protecție.

De asemenea, numai la numărul de telefon gratuit pus la dispoziția victimelor violenței domestice de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, s-au înregistrat în acest an 3.700 de apeluri, sute de femei fiind trimise către locuințele protejate ale statului pentru a scăpa de calvarul îndurat zilnic.

Un pas extrem de important în pedepsirea aspră a agresorilor a fost înfăptuit recent, odată cu începerea utilizării brățărilor electronice de către Ministerul de Interne, în conformitate cu prevederile Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale. Din păcate însă, în prezent se folosește un număr infim din aceste brățări electronice achiziționate de autorități pentru a monitoriza agresorii.

Subliniez că este vital ca autorii faptelor de violență domestică să știe că nu vor putea perpetua la infinit actele de agresiune asupra femeilor și că vor suporta rigorile legilor.

Proiectele destinate prevenirii și combaterii violenței domestice inițiate de ministrul PSD Gabriela Firea sunt lăudabile și consistente, acestea urmând a fi transpuse și în Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2022-2027, document aflat în faza finală a aprobării.

În paralel cu eforturile responsabililor guvernamentali de a reduce la maximum acest fenomen alarmant, este nevoie de creșterea implicării societății civile în combaterea apariției și perpetuării acestor cazuri, pentru că este nefiresc ca în România să mai existe situații în care mame, soții sau bunici să fie omorâte în bătaie de către partenerii de viață.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.