Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: Bursele elevilor sunt o nouă pată pe obrazul educației româneșt

Facebook
Marius Ostaficiuc

O nouă pată pe obrazul educației românești, așa cataloghează deputatul PSD Marius Ostaficiuc bursele elevilor din România.

Tinerii care studiază pe băncile facultăților din țara noastră și beneficiază de burse par că au ajuns la capătul răbdărilor în tentativa lor de a-i determina pe cei responsabili să le ofere o alternativă la condițiile de studiu. Din păcate, conducerea Ministerului Educației nu a luat, până în acest moment, vreo măsură care să ducă la o creștere a burselor respective, o creștere cerută tot mai mult în ultima perioadă.

De altfel, studenții au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că bursele acordate de statul român nu au crescut deloc în ultimii ani, în ciuda nenumăratelor solicitări depuse de alianțele studențești. Studenții au solicitat Ministerului Educaţiei şi Guvernului creşterea subvenţiei pentru burse, de la 201 lei/student bugetat/lună la 272 lei/student bugetat/lună. Cerința studenților este una cât se poate de normală. În condițiile în care tot mai mulți tineri caută să-și definitiveze studiile peste hotare, cred că se impune ca Ministerul Educației și ministrul PNL Sorin Cîmpeanu să ia atitudine. De altfel, nu este pentru prima oară când educația are de suferit, iar factorii decizionali caută să-și paseze responsabilitatea. Studenții au reclamat, pe bună dreptate, faptul că nu-și mai pot acoperi cheltuielile curente, sumele pentru cazare, masă și altele fiind mult mai mari față de anii anteriori, transmite deputatul.

Subvenția acordată de minister pentru bursele studenților merituoși trebuie să se modifice, tocmai pentru a stimula procesul educațional.

Sunt măsuri simple, pe care ministerul trebuie să le pună în aplicare. Bursa minimală de 578 lei ar trebui majorată, conform calculelor asociaților studențești, la 840 lei, pentru a acoperi cât de cât coșul minim al unui tânăr. Din păcate, fără o creștere a subvenţiei pentru burse, acestea nu s-au majorat, iar nevoile studenților au fost ignorate. Ministerul Educației trebuie să vină cu o decizie care să preîntâmpine acest lucru, să ia taurul de coarne și să se așeze la masa negocierilor. Această măsură trebuia analizată la nivelul ministerului încă de acum ceva vreme, tocmai pentru a stabili impactul bugetar necesar. Și totuși, cei responsabili s-au făcut că plouă. Nu cred că trebuie să ne mai mire faptul că studenții merituoși aleg să plece peste hotare, acolo unde ar beneficia de o susținere mai amplă din partea autorităților din educație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.