Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Radei Supreme din Ucraina, Evghen Yakovenko, a fost eliberat de procurorul moldovean, dar nu va fi extrădat în Belarus

deschide.md
Evghen Yakovenko

Deputatul Radei Supreme din Ucraina, Evghen Yakovenko, a fost eliberat din Izolatorul de Detenție Preventivă. Totodată, prin ordonanța procurorului general interimar, Dumitru Robu, s-a dispus refuzul de a fi extradat în Republica Belarus, conform deschide.md.

Potrivit reprezentanților Procuraturii Generale, „raționamentele care au stat la baza emiterii ordonanței de refuz a extradării au fost determinate de statutul persoanei vizate de membru în Rada Supremă a Ucrainei, câștigând alegerile în anul 2019, în regiunea Donețk, teritoriu aflat în dispută și afectat de invazia armată, în contextul situației geopolitice din regiune”.

„Prin rezoluția sa din 09.03.2022 privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Parlamentul Uniunii Europene a condamnat asistența Republicii Belarus în invazie, iar ulterior a urmat impunerea unui șir de sancțiuni față de Republica Belarus. În aceste circumstanțe, statutul de deputat al persoanei reținute este extrem de relevantă în contextul adoptării soluției de extradare a acesteia către autoritățile competente ale Belarusului”, precizează PG.

Potrivit procurorilor, constatările sus-menționate ridică suspiciuni serioase de a crede că, în caz de extradare, acestuia îi vor fi respectate drepturile și posibilitatea de a avea acces la un proces echitabil.

„Reieșind din riscurile enunțate, s-a constatat existența unor motive suficiente de a declara imposibilitatea extradării deputatului din Rada Supremă a Ucrainei către autoritățile competente ale Republicii Belarus”, precizează PG.

Amintim că deputatul neafiliat din Rada Supremă a Ucrainei, Evghen Yakovenko, a fost reținut de către polițiștii de frontieră din R.Moldova și escortat în Izolatorul de Detenție Preventivă. Parlamentarul ucrainean a fost anunțat în căutare pe linia Interpol de către Belarus pentru luare de mită și acte de corupție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.