Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Radu Popa îi cere socoteală ministrului Energiei pentru DEZASTRUL de la Iernut

Facebook
Radu Popa

Situația este foarte gravă la Proiectul Centralei pe gaze pe care Romgaz o construiește la Iernut. Declarația îi aparține deputatului PSD, Radu Popa, care în cadrul unei interpelări parlamentare adresate ministrului Energiei, Virgil Popescu, îi cere acestuia să spună ce măsuri a luat pentru ca proiectul să meargă înainte și mai ales să dea socoteală pentru numirile politice din această zonă.

Adresată: Ministrului Energiei-dl. Virgil Popescu

Obiectul întrebării: Situația centralei Romgaz de la Iernut

Autor: Radu Popa-deputat PSD

Circumscripția electorală:16, Dâmbovița

Grupul parlamentar: PSD

Domnule Ministru,

Proiectul Centralei pe gaze în ciclu combinat pe care Romgaz o construiește la Iernut este singura capacitate nouă de generare din România de proporții semnificative. Centrala ar fi fost, după finalizare, a doua investiţie în generarea clasică de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW. Proiectul are o valoare de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera.

Centrala trebuia să fie finalizată în acest an, dar termenul nu a putut fi respectat. Motivele țin de capacitatea contractorului spaniol de a asigura frontul de lucru-din cei 600 de oameni care ar trebui să fie pe șantier, contractorul spaniol a lucrat cu puțin mai mult de 200 de muncitori- dar și de dificultățile financiare istorice ale companiei, cunoscute încă din 2016.

1)Având în vedere că în decembrie 2020, contractul pentru constructia centralei a fost reziliat, vă rog să-mi detaliați măsurile pe care Dvs, în calitate de ministrul al Economiei, ulterior al Energiei, le-ati dispus pentru ca această centrală vitală pentru economia națională să fie pusă în funcțiune?

2) Având în vedere calitatea Dvs de acționar majoritar semnificativ în Romgaz, vă rog să-mi comunicați care au fost măsurile pe care le-ați dispus pentru evitarea acestei situații având în vedere că problemele financiare ale contractorului spaniol erau vechi și bine cunoscute de instituțiile statului român?

3) Această situație catastrofală pentru forța Sistemului Energetic Național s-a putut întâmpla din cauza numirilor pe care inclusiv Dvs le-ati facut, pe baza unor criterii subiective, distanțate de orice urmă de preocupare pentru situația companiilor din subordine, numiri care au adus în funcție de decizie oameni fără nici o legătură cu problematica Sistemului Energetic Național-cum e cazul președintelui CA al ELECTRICA SA, un contabil din Mehedinți pus să conducă o companie de 1 miliard de euro aflată pe Bursă de mai mulți și unde orice dezechilibru produce pagube consistente și ați mai făcut propuneri pentru conducerea Romgaz, cea mai mare companie din România şi o companie strategică a statului român, şi a numit aşa: un controlor de roviniete, un consilier de la Autoritatea Electorală Permanentă, un fost viceprimar la Sibiu specialist în asfaltări. Aşadar, oameni care nu au nicio legătură cu problematica complexă și strategică a domeniului energiei.

Având în vedere situația de mai sus, vă rog să-mi comunicați cine suportă și în ce mod, daunele generate de rezilierea/întârzierea PIF Iernut?

Față de cele prezentate vă rog să-mi transmiteți răspunsul scris.

Mulțumesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.