Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Tudor Polak (PNL), concluzii după schimbul de experiență cu autoritățile portugheze din domeniul muncii

Radu Pop
Facebook
Tudor Polak

Deputatul Tudor Polak, președintele organizației municipale a PNL Vaslui, prezintă concluziile vizitei de zilele trecute de la Lisabona, unde mai mulți parlamentari din comisia de muncă a Camerei Deputaților au avut întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor portugheze din domeniul muncii.

„Zilele trecute am fost împreună cu colegii din comisia pentru muncă şi protecție socială a Camerei Deputaților, în Lisabona, într-un dialog cu instituțiile portugheze cu atribuții în domeniul muncii.

Sunt multe similitudini între legislația muncii din România şi cea portugheză şi pot spune că acest schimb de experiență a produs rezultate bune de ambele părți.

În Parlamentul portughez se discută bugetul pentru anul 2023, o discuție extrem de importantă având în vedere că se doreşte o îmbunătățire a legislației în zona beneficiilor sociale şi o strategie performantă pentru ocuparea locurilor de muncă.

Am discutat cu profesionişti în domeniu, care tratează cu seriozitate cerințele pieței muncii din Portugalia la momentul actual.

Confederațiile sindicale îşi aduc activ aportul în zona de protecție a drepturilor angajaților şi a categoriilor vulnerabile, lucru pe care mă bucur să îl regăsesc şi la noi în țară.

În ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, Portugalia se confruntă cu provocarea valului de imigranți, pe care încearcă să o gestioneze cu toate resursele necesare.

Nu este o situație de care suntem străini; implicarea instituțiilor statului este elementară în accesibilizarea procesului de informare şi integrare pe piața muncii a acestora.

Am vizitat o astfel de instituție, care oferă asistență persoanelor venite din străinătate care doresc să se angajeze în Portugalia.

Aici aceştia primesc informațiile de bază despre funcționarea administrației, drepturile pe care le au, servicii de care pot beneficia, locuri de muncă disponibile, documente necesare, etc.

Am ajuns şi la Ministerul Muncii, unde am purtat o discuție cu domnul secretar de stat Gabriel Bastos, cu atribuții în sfera serviciilor sociale.

În acest moment, în care se desfăşoară dezbateri asupra bugetului anului viitor, un subiect important pe care l-am abordat la Minister a fost formula de calcul a salariului minim.

Salariul minim din Portugalia va crește în următorii 4 ani de la 705 de euro cât este în prezent la 900 de euro în 2026. Acest lucru este asigurat printr-un acord tripartit, transparent, care asigură predictibilitate pentru angajatori și siguranță pentru angajați.

Mulțumiri excelenței sale, doamna ambasador Ioana Bivolaru, care ne-a însoțit pe parcursul întâlnirilor cu oficialii portughezi!

De altfel, o experiență foarte frumoasă cu colegii portughezi, iar Portugalia, cu siguranță, o ţară care trebuie vizitată!”, scrie deputatul PNL pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.