Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul USR Stelian Ion: 'Legalitatea unei greve sau acţiuni de protest se analizează de justiţie şi nu în şedinţe de partid'

stelian ion

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, marţi, că legalitatea unei greve sau acţiuni de protest se analizează de justiţie şi nu în şedinţe de partid, subliniind că politicienii ar trebui să se abţină să facă aprecieri cu privire la magistraţi, potrivit agerpres.ro.

Citeste si Judecătorii explică de ce i-au câștig de cauză lui Liviu Dragnea în cazul completurilor de 5 - ÎCCJ făcut exces de putere

"Eu cred că grevă este doar în mintea domnului Nicolicea şi cred că este foarte grav ceea ce face domnul Nicolicea şi ceea ce fac politicienii de la putere. De fapt, politicienii ar trebui să se abţină în a face astfel de aprecieri cu privire la magistraţi şi de fapt Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să ia act de asemenea atacuri îndreptate împotriva magistraţilor. Greva sau legalitatea unei greve, existenţa sau inexistenţa unei greve sau a unei forme de protest, toate lucrurile acestea se analizează de către justiţie, nu la partid, nu în şedinţă de partid se analizează dacă o formă de protest, chiar şi a magistraţilor, este corectă, este legală sau nu", a afirmat Stelian Ion, referindu-se la afirmaţiile deputatului PSD Eugen Nicolicea.

El a adăugat că politicienii nu ascultă problemele de fond ale magistraţilor.

"Dar chestiunea de esenţă nu era asta şi la fel de grav este faptul că politicienii, în loc să asculte exact problemele ridicate de magistraţi, se iau de chestii de fond şi se iau de chestiuni de procedură, astfel încât să cadă discuţia principală, aceea a neconstituţionalităţii acestei Ordonanţe 7 pe 2019. Deci, în loc să-i asculte pe magistraţi, ce vor aceştia să spună, se leagă de faptul că magistraţii spun aceste lucruri de pe scările Tribunalului sau Curţii de Apel. Este foarte grav ceea ce se întâmplă, înseamnă că politicienii de la putere nu au nici cea mai mică disponibilitate să rezolve aceste probleme şi să-i asculte pe magistraţi care nu protestează pentru ei înşişi, pentru salarii, pentru privilegii sau pentru nu mai ştiu eu ce, ei protestează împotriva atacului care s-a dezlănţuit în ultima perioadă în plan legislativ asupra statului de drept în România. Asta este miza - statul de drept în România, respectarea mecanismului MCV, respectarea a avizului Comisiei de la Veneţia şi al GRECO", a mai spus Stelian Ion.

Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce priveşte prevederile potrivit cărora suspendarea activităţii unităţilor de Parchet reprezintă infracţiune, a declarat, marţi, social-democratul Eugen Nicolicea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

"Referitor la recentele suspendări de activitate ale unităţilor de Parchet sunt câteva aspecte pe care nu le vede sau nu le spune nimeni. Am mai spus-o şi o repet, dubla măsură dăunează profund societăţii! A spune că legea este egală pentru toţi, însă a cere tratament diferenţiat, este un exemplu tipic de standard dublu. Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce priveşte prevederile potrivit cărora suspendarea activităţii unităţilor de Parchet reprezintă infracţiune şi se pedepseşte ca atare, astfel: potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, 'prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate'. Având în vedere că suspendarea temporară a activităţii înseamnă încetarea acesteia pe o perioadă de timp limitată, suspendarea colectivă şi voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiţia grevei; articolul 202 specifică foarte clar că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevă; la articolul 218 se precizează că declararea grevei cu încălcarea articolului 202 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă", a explicat Nicolicea, într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.