Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii explică de ce i-au câștig de cauză lui Liviu Dragnea în cazul completurilor de 5 - ÎCCJ făcut exces de putere

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea

Curtea de Apel București a motivat decizia prin care s-a anulat componenta completurile de 5 judecatori ale ICCJ, constituite la finalul anului 2018, imediat dupa decizia CCR, mentionand că tragerea la sorti fara a avea motivarea deciziei Curtii Constitutionale reprezinta un exces de putere al instantei supreme.

"Deciziile și hotărârile Curții Constituționale sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor. Așadar toate autoritățile publice sunt obligate să respecte deciziile și hotărârile Curții Constituționale. Totodată, potrivit jurisprundenței constante a Curții, puterea de lucru judecat ce însoțește actele jurisdicționale, deci și deciziile Curții Constituționale, se atașează nu numai dispozitivului ci și considerentelor pe care se sprijină acesta. (..) Curtea reține că pârâta avea obligația legală de a studia considerentele deciziei prin care s-a soluționat conflictul juridic de natură constituțională, pentru a se conforma modalității în care Curtea Constituțională a României a înțeles ca după constatarea existenței conflictului juridic de natură constituțională să indice conduita de urmat de către autoritățile publice implicate în conflict.

Citeste si La un an de la sentință, motivarea condamnării lui Darius Vâlcov a fost redactată - ÎCCJ poate începe judecarea apelului

Curtea reține că hotărârea nr. 137/08.11.2018 a pârâtei a fost emisă cu exces de putere, printr-o interpretare nelegală a dispozițiilor legale indicate, astfel încât se impune anularea acesteia. Procedând la o aparentă punere în acord a unei hotărâri emise în soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională, fără a aștepta redactarea considerentelor acesteia, încălcând practica constantă a Curții Constituționale, pârâta Î.C.C.J. – Colegiul de conducere a adoptat o hotărâre nelegală atât din perspectiva contenciosului administrativ cât și din perspectiva contenciosului constituțional, aspect de natură să confere actului administrativ contestat concluzii de nelegalitate", se arata in decizia Curtii de Apel București.

Alina Ghica, fost presedinte al CSM, este judecatorul care a luat decizia. Dupa luarea deciziei, in spatiul public au aparut controverse privind modalitatea in care dosarul a ajuns spre judecata acestui magistrat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.