Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un descendent al domnitorului Alexandru Ioan Cuza comentează protestele agricultorilor

Agerpres / Florin Zafiu
Bogdan Cuza

Bogdan Cuza, descendent al domnitorului român Alexandru Ioan Cuza, a reacționat miercuri, la împlininirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, la protestele agricultorilor, conform Agerpres.

"Ca mulţi alţii (n.r. - Cuza) nu ar înţelege cum a fost posibil să se ajungă în situaţia aceasta, sunt convins că s-ar pune la dispoziţie, prin jertfă şi sacrificiu, să îmbunătăţească starea acestei ţări şi să ne readucă la păstrarea sentimentului naţional şi identităţii noastre naţionale. Nu ar înţelege cum de este posibil aşa ceva pentru că, să nu uităm, împroprietărirea ţăranilor a fost un act istoric care a pornit până a fi realizat de la Matei Basarab încoace, ori noi să distrugem acest mit din pix în câţiva ani este un lucru lamentabil", a transmis descendentul lui A.I.Cuza în timpul căruia s-a realizat reforma agrară de la 1864.

Greutatea numelui

În copilărie, Bogdan Gheorghe Ilie Cuza a aflat de la tatăl său că îşi are rădăcinile în familia celui care a fost artizanul Unirii Principatelor Române, fiind învăţat că trebuie să se sacrifice, dacă este necesar, ''pentru menţinerea numelui cu demnitate şi onoare''.

„Orice nume istoric implică un sacrificiu şi de aceea de multe ori purtarea unui asemenea nume reprezintă mai mult o povară decât un privilegiu. Pe de altă parte, este un har de la Dumnezeu şi un privilegiu să pot purta acest nume, dar trebuie să fie în permanenţă îngrijit şi onorat cum se cuvine. Personajul Alexandru Ioan Cuza, care am norocul să îmi fie şi străbun, este pentru mine un sfânt ca mirean, pentru România este părintele statului unitar, naţional, modern român. Sunt lucruri care mă leagă, documente de familie într-adevăr, dar sunt majoritatea donate Academiei Române pentru că acolo trebuie să îşi aibă locul şi să sperăm că este custodele, singurul păstrător al acestor documente de valoare inestimabilă. Din primii ani ai copilăriei mele, tatăl meu, pe care l-a chemat chiar Alexandru Ioan Cuza, m-a făcut atent asupra numelui pe care îl port şi a modului prin care trebuie să mă sacrific, dacă este necesar, pentru menţinerea lui cu demnitate şi onoare", a declarat Cuza.

Alexandru Ioan Cuza, rămas în istorie ca ''Domnul Unirii'' şi personalitatea cea mai importantă a începutului perioadei de modernizare a României, s-a născut la 20 martie 1820, la Bârlad, fiind descendentul unei vechi familii de înalţi dregători, cu funcţii importante în administraţia centrală şi locală din Moldova.

Bogdan Cuza s-a născut în anul 1955 la Sibiu şi este descendent pe linie indirectă din familia domnitorului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.