Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descinderi ale carabinierilor în Italia - Angajați români, abuzați ca sclavi, sub amenințarea cu moartea, timp de ani de zile

Corriere della Sera
carabinieri italia

12 ore de lucru pe zi pentru bani puțini, fără niciun consult medical, nici măcar în caz de accident, și sub amenințări constante, inclusiv cu moartea. Sunt condițiile în care muncesc zeci de muncitori străini, mulți români, în sudul Italiei. Carabinierii din Corigliano-Rossano, provincia Cosenza, au reținut joi 15 persoane - dintre care 13 italieni, un român și un bulgar - acuzate de intermediere ilegală, exploatare a forței de muncă, amenințare și șantaj, scrie presa italiană. Șase dintre ele au fost arestate, în timp ce nouă au fost plasate în arest la domiciliu. Ancheta a început în Mirto Crosia, în urma unor plângeri din partea muncitorilor angajați în agricultură și a scos la iveală un fenomen mult mai amplu. Recrutarea muncitorilor era gestionată de angajații unor societăți din mai multe provincii ale Italiei, cel puțin din a doua jumătate a anului 2018 până în 2021, scrie Mediafax.

S-a constatat că amenințările și actele de violență fizică au fost folosite în mod sistematic împotriva muncitorilor. Oamenii erau amenințați inclusiv cu moartea când încercau să protesteze. Acest lucru se întâmpla mai ales când își primeau salariul, care varia între 15 și 30 de euro pe zi pentru mai mult de 12 ore de muncă pe câmp. De asemenea, muncitorii nu au fost niciodată supuși vreunui control medical, nici măcar în caz de accident. Cazul unui muncitor care și-a rupt piciorul după ce a încărcat peste 630 de lăzi cu roșii și căruia i s-a refuzat orice fel de asistență este emblematic în acest sens.

A fost documentat inclusiv modul în care „caporalii” gestionau salariile, cerând returnarea unei părți din bani, precum și modul în care îi „instruiau" pe muncitori în cazul controalelor poliției, explicându-le ce trebuie să răspundă și cum trebuie să se comporte. Conform Gazzetta del Sud, muncitorii astfel exploatați sunt români și nigerieni. Poliţiştii au pus sub sechestru bunuri de 15 milioane de euro, inclusiv mașini despre care se crede că erau folosite pentru a-i duce pe muncitori pe câmp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.