DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Descoperire istorica. Arheologii au gasit vestigiile orasului de origine a lui Goliat

goliat

Rămăşiţele unor porţi masive, descoperite în Israel, ar putea marca intrarea în oraşul biblic Gath, care în perioada sa de glorie era cel mai mare centru urban din regiune, conform unui material publicat de Live Science.

Oraşul Gath a fost ocupat până în secolul IX î.Hr. În menţiunile biblice, filistinii, duşmanii de moarte ai israeliţilor, conduceau acest oraş. În Vechiul Testament oraşul Gath este menţionat drept locul de origine al uriaşului Goliat, temutul războinic ucis de viitorul rege israelit David cu o praştie.

Noua descoperire dezvăluie un fragment din strălucirea de odinioară a acestui oraş antic al filistinilor, conform arheologului Aren Maeir, de la Universitatea Bar-Ilan din Israel, coordonatorul echipei de arheologi.

"Cunoaştem faptul că oraşul filistin Gath era foarte mare în secolul X î.Hr., poate cel mai mare oraş din regiune în acea perioadă. Aceste fortificaţii monumentale demonstrează cât de mare şi de impunător era acest oraş", a declarat Maeir pentru Live Science.

Porţile au fost descoperite pe situl Tell es-Safi (fostă localitate palestiniană abandonată din 1948). Deşi arheologii desfăşoară săpături în această zonă încă din anul 1899, abia în ultimele decenii ei au înţeles cât de mare era acest oraş din Epoca Fierului.

Majoritatea istoricilor sunt de părere că oraşul Gath a fost asediat şi apoi distrus de Hazael, regele statului arameean Aram Damasc, în 830 î.Hr.

Arheologii au săpat şanţuri în căutarea urmelor sistemului de fortificaţii al oraşului şi au descoperit partea superioară a unei porţi monumentale. Pereţii din sistemul de fortificaţii rămaşi de-o parte şi de alta a porţii sunt atât de masivi încât va fi nevoie de mai multe luni pentru a-i aduce la suprafaţă. Deocamdată doar partea superioară a structurii este vizibilă.

Arheologii au descoperit şi obiecte din fier şi un templu filistin în apropierea monumentalei porţi, precum şi fragmente ceramice specifice culturii filistine dar care prezintă şi influenţe israelite, ceea ce sugerează că aceste două culturi s-au influenţat una pe cealaltă, chiar dacă erau în stare de conflict.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.