Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire macabră - ISIS implicată în traficul mondial de organe

trafic organe

Gruparea jihadistă Statul Islamic a aprobat prelevarea de organe umane într-o reglementare religioasă (fatwa) emisă de specialişti în islam ai grupării teroriste despre care s-a aflat abia acum, ceea ce a provocat îngrijorare cu privire la posibilitatea ca Daesh să facă trafic cu organe umane, relatează vineri Reuters.

Decizia, inclusă într-un document datat 31 ianuarie 2015, văzut de Reuters, stipulează că a preleva organe de la un deţinut în viaţă pentru a salva viaţa unui musulman, chiar dacă prelevarea se dovedeşte fatală pentru deţinut, este permisă. 

Reuters nu a putut confirma din surse independente autenticitatea documentului. Oficialităţi americane spun că documentul a fost descoperit împreună cu alte informaţii obţinute de forţele speciale americane într-un raid care a avut loc în mai, în estul Siriei. 

"Viaţa şi organele apostatului nu trebuie respectate şi pot fi luate fără (ca cel care ucide să primească vreo) pedeapsă", se arată în document, care are aspectul unei fatwa, sau reglementare islamică, şi care a fost emisă de Comitetul pentru Cercetare şi Fatwa al Statului Islamic, subordonat direct liderului grupării teroriste, Abu Bakr al-Baghdadi. "Organe care, odată prelevate, duc la moartea deţinutului: Nici prelevarea de acest tip nu este interzisă", menţionează fatwa cu numărul 68, potrivit unei traduceri furnizate de guvernul american. 

Documentul nu dovedeşte că Daesh se ocupă efectiv cu prelevarea sau traficul de organe, dar oferă o justificare religioasă pentru o astfel de practică. Documentul nu defineşte termenul de "apostat", cu toate că gruparea teroristă sunită a ucis sau ţinut captivi creştini, musulmani şiiţi, dar şi suniţi care nu împărtăşesc opiniile extremiste ale Daesh. 

Calupul de documente văzut de Reuters - intitulat "Lecţii învăţate din raidul împotriva lui Abu Sayyaf" (un oficial de top al Daesh, ucis în raidul american din mai din Siria - n.r.) - arată cum Statul Islamic a furnizat o serie de justificări legale pentru adepţii săi pentru diverse practici. De exemplu, "fatwa cu numărul 64", datată 29 ianuarie 2015, oferă în detaliu "reguli" cu privire la viol, specificând când anume membrii de sex masculin din Daesh pot întreţine relaţii sexuale cu femeile pe care le ţin drept sclave. 

Fatwa care aprobă prelevarea de organe justifică această practică prin crearea unei analogii cu practicarea canibalismului în circumstanţe extreme, acceptată anterior de specialiştii în islam. "Un grup de teoreticieni islamici au permis ca, dacă este nevoie, un apostat să poată fi ucis pentru a i se consuma carnea, ceea ce înseamnă a beneficia de pe urma trupului acestuia", se menţionează în fatwa în cauză. 

William McCants, specialist al Brookings Institution şi autor al cărţii "The ISIS Apocalypse", consideră că reglementările Daesh cu privire la sclavie şi la prelevarea de organe umane nu reprezintă interpretări moderne ale islamului. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.