Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire surprinzătoare - Le ce poate fi folosită apa în care fierbem fasolea

Click! Pofta Buna!
fasole carnati

Aquafaba este lichidul care rezultă în urma gătirii leguminoaselor, precum năutul sau fasolea. Acest lichid este adesea aruncat în momentul când desfacem o conservă sau după ce fierbem legumele, dar se pare că poate fi folosit în cel mai surprinzător mod: ca înlocuitor de albuș de ou în rețetele de dulciuri și nu numai, scrie realitatea.net.

Aquafaba este un bine-venit înlocuitor pentru albușul de ouă. Probabil că te întrebi cum e posibil ca o simpla zeamă de la o fiertură să fie folosită astfel? Tocmai faptul că acele leguminoase fierb și își lasă în apa respectivă amidonul, proteinele și alți compuși solizi, face ca aquafaba să poată să fie folosită mai departe ca înlocuitor pentru ou. Este un lichid care are proprietăți de îngroșare foarte asemănătoare cu ale albușului și, din fericire, este rezistent la temperaturi mai mari, ceea ce înseamnă că îl poți folosi în rețete care se fac la cuptor.

Aquafaba este un înlocuitor unic pentru ouă, pentru că are câteva dintre caracteristicile esențiale ale albușului si gălbenușului. Poate să fie folosit ca agent de îngroșare, agent de legare, pentru spumă și chiar și bezele. Spre deosebire de înlocuitorii obișnuiți pentru ouă, bazați pe amidon, aquafaba poate fi folosit în mai multe rețete, fiind mult mai versatil și mai rezistent la condițiile de gătire.

Conform unui institut norvegian de cercetare în domeniul nutrițional, aquafaba este alcătuit preponderent din proteine și amidon, însă nu s-au descoperit încă toate componentele care contribuie la proprietățile acestui lichid. Se crede că zaharurile libere și galactoza joacă un rol important în acest sens. În plus, analiza compoziției acestui lichid a arătat că nu există lipide, iar cantitatea digerabilă de carbohidrați este minimală.

Nu se știe încă exact de ce aquafaba poate fi făcută spumă, exact la fel ca albușurile de ou. Poate din cauza conținutului ridicat de amidon și polimeri, aquafaba poate fi folosită pentru a crea geluri stabile, de unde și proprietatea lichidului de a înlocui albușul pentru spumă.

Aquafaba nu este doar o soluție perfectă pentru a face diverse preparate fără a folosi ouă, dar are și o compoziție nutrițională care te-ar putea interesa, pentru că pare să fie un aliment foarte bun pentru diete.

O lingură de aquafaba conține 3-5 calorii, deci nu reprezintă niciun pericol pentru siluetă. La 100 g de aquafaba ai 2.9 g carbohidrați, 0.1 g grăsimi (deci aproape deloc), 1 g de proteine, 3.2 g sodiu, 1.3 g zaharuri și 7.3 g de calciu. Această compoziție este foarte asemănătoare cu cea a năutului, de exemplu, doar că aquafaba este compusă în proporție de 95% din apă.

Pentru că se comportă exact ca albușul de ou, poți folosi aquafaba la o mulțime de rețete, mai ales la dulciuri. Nu trebuie decât să separi lichidul de la o conservă de fasole sau de năut și să îl bați câteva minute, până devine o spumă, dacă vrei să faci o rețetă care cere spumă bătută. Sau poți folosi lichidul ca atare în orice altă rețetă care cere albușuri nebătute. Îți recomandăm să cumperi conserve care nu au adaos de sare, pentru că desertul nu va avea un gust prea bun dacă adaugi lichidul sărat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.