Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperirea care ar putea revoluționa medicina! Imunoterapie nazală posibil remediu împotriva Alzheimer

 Alzheimer

Alzheimer este o boală neurodegenerativă şi neuroinflamatorie debilitantă, dificil de tratat. Majoritatea terapiilor existente vizează acumularea plăcilor de beta amiloid (βA) în creier, ceea ce necesită o intervenţie timpurie şi terapie intravenoasă. O echipă de cercetători de la Brigham and Women’s, spitalul de practică clinică al universităţii Harvard, a condus un studiu preclinic pentru a vedea dacă o terapie testată la pacienţii cu scleroză multiplă (SM), care atenuează inflamaţia celulelor imune din creier, ar putea avea un efect pozitiv în modelele de şoareci cu Alzheimer. Ei au descoperit că o imunoterapie nazală – anti-CD3 – a redus inflamaţia şi a îmbunătăţit cogniţia independent de plăcile βA, conform news.ro.

În acest studiu, şoarecii au fost trataţi de trei ori pe săptămână cu un anti-CD3 intranazal timp de cinci luni.

Terapia a limitat în mod eficient activarea microgliilor-celule imune responsabile de inflamaţia din creier.

Şoarecii trataţi au avut performanţe mai bune la testele comportamentale, inclusiv un labirint de apă, demonstrând o cogniţie îmbunătăţită.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, modificări ale modelelor de expresie genetică în creier şi o expansiune a celulelor T de reglare care luptă împotriva bolii la periferie în urma tratamentului.

Toate modificările au fost independente de nivelurile plăcilor βA.

Cercetătorii intenţionează să investigheze utilizarea acestei imunoterapii la animale împreună cu terapiile anti-amiloidiene şi să o extindă în studii clinice la om.

Lucrarea se bazează pe cercetările anterioare ale echipei care au testat foralumab – singurul tratament cu anticorpi monoclonali anti-CD3 complet uman – la pacienţii cu Covid-19 şi SM.

„În acest studiu, oferim dovezi că terapia intranazală anti-CD3 poate atenua activarea microgliei şi extinde celulele T într-un model murin de Alzheimer”, a declarat autorul corespondent dr. Howard L. Weiner, de la Departamentul de neurologie al spitalului Brigham and Women’s.

Potrivit autorilor, studiul reprezintă o abordare unică pentru tratarea Alzheimer în stadii avansate, care poate fi aplicată şi în cazul altor afecţiuni inflamatorii.

Cercetarea a fost publicată recent în revista Proceedings of the National Academy of Sciences _PNAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.