Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperirea despre goți care schimbă datele istoriei: organizarea popoarelor, diferită față de ce se credea

imperiul roman

Descoperirea despre goți care schimbă datele istoriei: organizarea popoarelor, diferită față de ce se credea

Paleogeneticienii au decodificat genomul a 136 de locuitori antici din Balcani, fapt ce le-a permis să descopere istoria formării popoarelor slave din regiune și, de asemenea, să dovedească că vechii goți barbari romani erau o confederație de popoare şi nu reprezentanți ai unui singur etnos, relatează Rador Radio România.

Descoperirile oamenilor de știință au fost publicate într-un articol în revista "Cell". "Grupurile de oameni care au pătruns în Balcani în epoca declinului Imperiului Roman erau adesea compuse din diferite etnii din nordul Europei și din stepele pontice-kazahe. Două naționalități asemănătoare - nord-europeană și scito-sarmatică - au pătruns adesea împreună în regiune, ceea ce sugerează că făceau parte dintr-o confederație multietnică de popoare migratoare" - a declarat profesorul de la Universitatea Harvard, SUA, David Reich, ale cărui afirmaţii sunt citate de serviciul de presă al revistei.

Oamenii de știință au ajuns la această concluzie în cadrul unui amplu proiect, care vizează studierea istoriei paleogenetice a Peninsulei Balcanice și dezvăluirea originii popoarelor slave și neslave care o locuiesc. În cadrul acestei inițiative, oamenii de știință, inclusiv cercetători din Serbia și Croația, au colectat și decodificat genomurile a 140 de locuitori antici din Balcani.

Toți acești oameni au trăit în estul Europei în primul mileniu e.n., de la începutul epocii imperiale din istoria Romei antice până în perioada post-romană, când primele state slave au apărut pe teritoriul Balcanilor, iar Imperiul Bizantin a atins nivelul maxim de prosperitate. Oamenii de știință au reușit să descifreze complet genomurile a 136 de locuitori antici ai Balcanilor și să le compare între ele, pe baza unui set de 1,43 milioane de mici mutații în ADN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.