Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperirea secolului: Ce le-a ordonat primul împărat al Chinei supușilor săi

www.blogs.bath.ac.uk
China

Primul împărat al Chinei, Qin Shihuang, a ordonat administraţiei sale să găsească şi să îi aducă elixirul nemuririi, potrivit unui text vechi de două milenii, ce a fost descoperit în urma unor săpături arheologice organizate în sudul ţării, potrivit AFP.

Obsesia primului împărat chinez pentru viaţa veşnică era cunoscută de istorici: el a ordonat construirea unui uriaş mausoleu subteran în Xian (în nordul ţării), umplut cu aproape 8.000 de soldaţi din teracotă, care aveau menirea de a îl proteja în viaţa de dincolo. Armata de teracotă a fost descoperită în 1974.

Citește și: 'Afacere' spectaculoasă: Cum arată fotografiile cuplului care primește mii de dolari pentru o poză! Ce fac aceștia cu banii obținuți - FOTO

Studiind textele găsite în 2003 în fundul unei fântâni din provincia Hunan (centrul Chinei), arheologii au ajuns, de asemenea, la concluzia că împăratul Qin Shihuang a ordonat căutarea la scară naţională a unui elixir care să îi ofere viaţa veşnică.

Textul cuprinde un decret imperial ce ordonă această căutare pe plan naţional, dar şi unele dintre răspunsurile - mai degrabă stânjenitoare - ale autorităţilor locale, speriate că nu vor reuşi să îi ofere satisfacţie remutului monarh.

Potrivit agenţiei de presă China Nouă, "autorităţile dintr-un sat denumit Duxiang au raportat că niciun elixir miraculos nu a fost încă găsit, lăsând să se înţeleagă că operaţiunile de căutare a acestuia vor continua".

Conducătorii dintr-o altă localitate, Langya, aflată în actuala provincie Shandong (din sudul Chinei), "vorbeau despre o iarbă ce trebuie culeasă de pe un munte sacru".

Se pare că poţiunea nu a avut însă niciun efect, deoarece Qin Shihuang a murit, potrivit istoricilor, în anul 210 î.e.n., după o domnie imperială care a durat 11 ani.

Textul a fost scris pe o serie de lamele din lemn, legate la origine între ele cu sfoară. Această tehnică reprezenta suportul cel mai des folosit pentru scrierea din China înainte de apariţia hârtiei, la începutul primului mileniu din era noastră.

Citește și: Programe surpriză la Pro TV şi Antena 1, în seara de Crăciun: Cu ce vor să se impună

În total, 36.000 de lamele, conţinând peste 200.000 de caractere chinezeşti caligrafiate pe verticală, au fost descoperite pe fundul unei fântâni din vestul provinciei Hunan în 2002. Arheologii continuă să le studieze pentru a înţelege mai bine toate sensurile acelor texte, anunță Agerpres.

Qin Shihuang, iniţial regele statului Qin, a cucerut unul după altul celelalte şase regate care compuneau China din Antichitate, unificând ţara în anul 221 î.e.n. şi oferindu-i numele sub care aceasta este cunoscută şi în prezent în Occident. Plin de cruzime şi despotic, el a devenit cunoscut după ce a ordonat construirea Marelui Zid Chinezesc, arderea textelor gravate în lemn şi executarea oamenilor de ştiinţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.