Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperiri șocante despre moartea femeilor în perioada neolitică: De aici s-au inspirat mafioții italieni

science.org
Moartea violenta a femeilor in antichitate

În neolitic, femeile erau sacrificate pentru recoltă; aceleași metode au fost mult mai târziu adoptate de mafia italiană. Dar dacă mafioții voiau să-și intimideze dușmanii, oamenii din antichitate căutau să mulțumească zeii.

 

În Franța, arheologii au descoperit un sit funerar din neolitic, unde se practica crima rituală printr-o metodă asemănătoare cu practicile mafioților italieni. Un raport privind rezultatele săpăturilor și studiul artefactelor găsite a fost publicat în revista Science.

Mai multe așezări agricole datând din jurul anilor 4250-3500 î.Hr. au fost descoperite în valea râului Rhone - în sud-estul Franței. În timpul săpăturilor au fost găsite multe obiecte tipice - grânare, pietre de moară sparte, ceramică, oase de animale etc.

Dar principala atenție a oamenilor de știință a fost atrasă de urmele de sacrificii rituale - atât de animale, cât și de oameni. Astfel, sub unul dintre grânare, arheologii au găsit o groapă cu rămășițele scheletice a trei femei adulte. Și dacă una dintre ele era îngropată în poziția obișnuită, pe spate, celelalte două - într-o formă puternic îndoită.

Grânarul în sine, sub podeaua căruia au fost găsite rămășițele, era decorat cu imagini de solstiții și unelte agricole. După ce a comparat toate descoperirile, echipa de oameni de știință a ajuns la concluzia că femeile au fost sacrificate ca parte a unui ritual menit să garanteze recolte bune.

Mafioții italieni practică un 'ritual' similar, pentru a-și intimida inamicii

 

Potrivit autorilor studiului, femeile au fost așezate cu fața în jos și apoi aplecate pe spate, cu o frânghie legată în jurul gâtului și gleznelor, astfel încât tensiunea frânghiei să le sugrume încet. Pentru a crește tensiunea frânghiei, de ea erau legate pietre grele. Victimele legate în acest fel mureau încet în groapă sau la suprafață, de unde erau puse în groapă deja moarte. De asemenea, este posibil ca ele să fi fost acoperite cu pământ în această postură, în timp ce erau încă în viață.

Arheologii au observat că această metodă de crimă rituală este foarte asemănătoare cu execuția incaprettamento, care era practicată de mafioții italieni pentru a-și intimida dușmanii. Surprinși de această descoperire, autorii lucrării au analizat datele deja disponibile despre alte situri neolitice din diferite regiuni ale Europei. Ca urmare, au găsit alte 14 situri arheologice în care probabil că se practica o metodă similară de execuție rituală.

Cu toate acestea, cercetătorii consideră că este puțin probabil ca oamenii din neolitic să fi folosit o metodă atât de brutală de ucidere pentru intimidare. Toate cazurile de acest gen din lumea antică sunt în mod clar legate de activitățile agricole. În consecință, locuitorii așezărilor neolitice cu greu au perceput ritualul ca pe o crimă explicită.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.