Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperirile arheologice de pe şantierul parcării de lângă Cetatea Oradea vor fi amenajate in situ

Agerpres.ro
arheologie asezare romana

Descoperirile arheologice făcute pe şantierul viitoarei parcări etajate din imediata vecinătate a Cetăţii Oradea vor fi amenajate in situ spre vizitare, iar lucrările la parcare vor fi reluate într-o săptămână, a anunţat primarul municipiului reşedinţă, Florin Birta, marţi, într-o conferinţă de presă.

"S-au descoperit două fundaţii de biserici vechi, una romanică din secolul al XII-lea şi în jurul acesteia, una gotică, din secolul XIV. Totodată, au fost descoperite şi câteva ruine de clădiri medievale de secol XIV, un zid de ravelin al cetăţii şi o contraescarpă a zidului de ravelin. În baza contractului de cercetare cu Muzeul Ţării Crişurilor, a fost verificată întreaga suprafaţă a viitoarei parcări etajate, fiind întocmit raportul arheologic şi depus la Comisia de arheologie. Am venit cu o propunere de punere în valoare a acestor descoperiri pentru a primi avizul Comisiei naţionale şi a Direcţiei de Cultură, pentru continuarea lucrărilor. Am obţinut toate avizele necesare pentru a continua lucrările", a declarat primarul Birta, potrivit Agerpres.

Acest punct muzeal în aer liber va avea acces pe scări pietonale, marcată de grilaje laterale, balustrade, cu panouri informative în mai multe limbi.

O altă zonă pusă astfel în evidenţă va reliefa vârful contraescarpei zidului de ravelin, vizibil şi vizitabil în aceleaşi condiţii, cu balustrade laterale, scări pietonale etc.

Toate zidurile de ravelin şi contraescarpele care au fost găsite prin cercetările arheologice vor fi marcate în podeaua parcării, pentru a arăta forma iniţială a zidurilor.

Lucrările la parcarea din faţa Cetăţii Oradea, prima de tip park and ride din municipiu, cu un regim de înălţime de tip demisol, au început în decembrie 2020, dar au fost oprite timp de un an şi jumătate din cauza descărcărilor arheologice.

Lucrările sunt executate de asocierea Erbaşu - Simbac, valoarea investiţiei fiind de 24.389.235,11 lei fără TVA, banii provenind de la bugetul local.

Prin modificările la proiect determinate de descoperirile arheologice, capacitatea totală a parcării va fi de 251 de autovehicule, cu 26 de locuri mai puţin, dintre care 9 locuri pentru motociclete. De asemenea, 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice. Aria desfăşurată totală a parcării este de 6.456,95 mp.

Parcarea va avea două accese rutiere, cu câte două benzi de intrare-ieşire, ambele dinspre şanţul Cetăţii Oradea. La suprafaţă se va amenaja o piaţetă, cu dalaj din piatră, cu mobilier urban şi spaţii verzi în care vor fi plantaţi 63 de arbori şi 638 de arbuşti, parte a viitoarei zone pietonale din Piaţa Emanuil Gojdu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.