Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lider PNL: 'Disputa dintre USR-PLUS și UDMR privind desființarea SIIJ nu poate fi tranșată decât politic'

machiavelli.ro
daniel fenechiu

Senatorul PNL Daniel Fenechiu susține că disputa dintre USR-PLUS și UDMR privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu poate fi tranșată decât politic, în interiorul coaliției. „Partidul Național Liberal va susține soluția identificată în coaliție, pentru că noi credem că cel mai important lucru este desființarea Secției speciale”, a spus oficialul la B1 TV.

Întrebat cum se poate tranșa disputa privind desființarea SIIJ, Daniel Fenechiu a explicat: „Fără îndoială, această dispută nu poate fi tranșată decât politic, în interiorul coaliției. (…) UDMR nu este în eroare, UDMR expune un punct de vedere care a fost susținut în fața Comisiei juridice de mai mult de jumătate din asociațiile prezente la discuție, practic, aproape toate asociațiile judecătorilor. A fost susținută poziția aceasta de către Uniunea Națională a Barourilor din România, de o parte a societății civile, deci, practic, societatea este împărțită între ideea desființării Secției speciale și revenirii dosarelor pe vechea competență, respectiv desființarea Secției și mutarea doar a dosarelor judecătorilor, evident, și procurorilor la Secția de urmărire penală a Parchetului General”.

„Colegii de la UDMR au explicat foarte bine împrejurarea, că există posibilitatea reală ca un judecător care soluționează o cerere formulată de DNA, o cerere de măsură preventivă sau un rechizitoriu, să aibă concomitent un dosar in-rem la DNA, iar simpla chemare a judecătorului respectiv la Direcția Națională Anticorupție, fără să i se atribuie o calitate, repet, fără să fie învinuit, doar arătându-i-se plângerea împotriva judecătorului respectiv, poate crea o presiune pe judecător cu consecințe asupra actului de justiție”, a adăugat senatorul PNL.

El a explicat că „garanția imparțialității judecătorului nu este o garanție pentru judecător, ci este o garanție pentru justițiabil, pentru orice român care ajunge acolo”.

„Vorbesc în nume personal și în numele Partidului Național Liberal, noi nu pornim de la a face procese de intenție Direcției Naționale Anticorupție, care a avut succese importante, care este importantă fără discuție în lupta împotriva corupției, care în momentul de față stagnează, deci din punctul acesta de vedere nu poți discuta la general despre DNA, însă anumite umbre au existat, iar existența acestor umbre a generat acest amendament al UDMR”, a mai spus Daniel Fenechiu.

Liberalul s-a arătat convins că se va ajunge la o soluție în interiorul coaliției.

„Eu am convingerea că în coaliție se va ajunge la o soluție. În ceea ce privește Partidul Național Liberal, Partidul Național Liberal va susține soluția identificată în coaliție, pentru că noi credem că cel mai important lucru este desființarea Secției speciale, lucru pe care l-am promis în campanie și care face parte din programul de guvernare, și este o dovadă de responsabilitate pentru români”, a conchis Daniel Fenechiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.