Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deși au negat mereu, SUA confirmă: Coreea de Nord deține arma nucleară! Americanii spun că vor apăra Coreea de Sud în cazul unui atac nuclear

reuters.com
kim jong un

La summitul de săptămâna viitoare cu liderul sud-coreean Yoon Suk Yeol, președintele american Joe Biden va promite măsuri „substanțiale” pentru a sublinia angajamentul SUA de a descuraja un atac nuclear nord-coreean asupra Coreei de Sud, a declarat vineri un înalt oficial american, citat de Reuters.

„Lucrăm în mod extraordinar și intens cu sud-coreenii pentru a lua măsurile necesare pentru a susține atât percepția publică, cât și realitatea angajamentelor noastre”, a declarat oficialul pentru Reuters înaintea summitului lui Yoon cu Biden de miercurea viitoare.

Oficialul a declarat că una dintre cele mai mari realizări ale SUA este faptul că o serie de țări din Indo-Pacific care ar fi putut construi arme nucleare au ales să nu o facă datorită protecției așa-numitei umbrele nucleare americane.

„Am fost foarte clar că angajamentul nostru față de această disuasiune nucleară rămâne, este de fier pentru Coreea de Sud”, a declarat oficialul, sub protecția anonimatului.

„Președintele Biden va ... vorbi despre măsuri substanțiale pentru a sublinia acest lucru, pentru a-l actualiza, pentru a clarifica faptul că toată lumea are puține îndoieli cu privire la angajamentul nostru de a fi alături de Coreea de Sud, chiar și în fața provocărilor din partea Coreei de Nord, a zornăitului de săbii din partea Rusiei și, sincer, a ambițiilor de consolidare nucleară din partea Chinei”, a spus acesta.

Vizita de stat a lui Yoon, care va dura o săptămână începând de luni, are loc într-un moment în care tot mai mulți sud-coreeni spun că țara lor ar trebui să își dezvolte arsenalul nuclear pentru a se apăra de un atac din partea Coreei de Nord, înarmată nuclear, și a arsenalului său în expansiune de rachete și bombe.

Oficialul nu a detaliat, cu excepția faptului că a spus că demersurile ar implica „o varietate de lucruri, de la anumite tipuri de calcule, mai mult în ceea ce privește activitățile noastre reale și unele angajamente la nivel înalt între Statele Unite și Coreea de Sud”.

Într-un sondaj de opinie publicat la 6 aprilie de Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, 64,3% dintre sud-coreeni au susținut dezvoltarea armelor nucleare, iar 33,3% s-au opus.

Sondajul a arătat că 52,9% dintre sud-coreeni erau încrezători că Statele Unite ar folosi arme nucleare pentru a apăra Coreea de Sud în cazul unui atac nuclear din partea Coreei de Nord. Dar numărul a scăzut la 43,1% atunci când respondenții au fost întrebați dacă sunt de părere că SUA și-ar risca siguranța pentru a apăra Coreea de Sud, 54,2% dintre ei afirmând că SUA nu și-ar asuma astfel de riscuri.

Un al doilea oficial a declarat că Statele Unite au salutat rolul pe care Coreea de Sud l-a jucat în susținerea Ucrainei și ar „saluta pașii suplimentari pe care (aceasta) ar putea fi dispusă să îi facă”.

„Dar recunoaștem, de asemenea, că, la fel ca fiecare țară, trebuie să ia aceste decizii pe baza propriilor calcule”, a spus el.

Oficialul a declarat că situația drepturilor omului din Coreea de Nord, pe care Yoon a pus-o în centrul atenției, va fi probabil un subiect de discuție la summit.

Yoon, într-un interviu acordat marți agenției Reuters, a semnalat pentru prima dată o îndulcire a poziției sale privind furnizarea de arme Ucrainei, spunând că guvernul său ar putea să nu „insiste doar pe sprijinul umanitar sau financiar” în cazul unui atac pe scară largă asupra civililor sau a unei „situații pe care comunitatea internațională nu o poate tolera”.

Primul oficial a declarat că summitul, doar a doua vizită de stat sub administrația Biden, a reflectat aprecierea lui Biden față de conducerea puternică a lui Yoon și apropierea sa de Japonia, celălalt aliat cheie al SUA în Asia de nord-est.

Biden va lăuda, de asemenea, investițiile uriașe în tehnologie sud-coreeană în Statele Unite de când a preluat mandatul, care se apropie acum de 100 de milioane de dolari, a spus oficialul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.