Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deși domeniul construcțiilor a funcționat în pandemie, 2021 vine cu scumpiri considerabile: efecte directe asupra prețurilor

desteptarea.ro
zilier constructii

Industria construcţiilor, deşi a fost una dintre puţinele care au continuat să meargă bine în ultimul an, în contextul pandemiei, se confruntă de câteva luni cu creşteri semnificative ale costurilor cu materialele, ceea ce pune evoluţia acestui sector sub semnul întrebării. Oţelul în mod special, materie primă pentru foarte multe companii cu activitate în construcţii, a trecut prin majorări de preţ considerabile, îngreunând activitatea pro­ducătorilor de acoperişuri, hale metalice sau panouri termoizolante, conform ZF, relatează Mediafax.

„Vom avea în fiecare industrie provocări punc­tuale, aşa cum este şi în domeniul nostru situaţia creşterii preţului la oţel şi oferta scă­zută a marilor combinate în raport cu cere­rea. Chiar şi în aceste condiţii, cred că ne vom adapta şi vom găsi soluţii de business“, spu­ne Horaţiu Ţepeş, proprietarul unui produ­că­tor de acoperişuri metalice din Braşov.

Şi alţi producători de acoperişuri metalice vor­besc despre aceeaşi problemă, a creşterii preţurilor.

„Sunt convins că piaţa (acoperişurilor – n. red.) va creşte în 2021, chiar dacă primul trimestru se poate dovedi mai dificil, din cau­za creşterii preţului oţelului. Acest lucru poa­te pune în dificultate companiile mici, care nu sunt pregătite pentru asemenea fluc­tuaţii de preţ la materia primă, însă com­paniile mai mari, cu disponibilităţi fi­nanciare, îşi vor consolida poziţia pe piaţă“, este de părere şi Jaroslaw Turczynski, CEO al subsidiarei din România a unui grup polonez, producător de ţiglă metalică.

Despre creşteri ale preţurilor vorbeşte şi un producător de învelitori şi panouri termo­izo­lante cu capital belgian, care are o fabrică în localitatea Ceptura din judeţul Prahova.

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

„Auxiliar situaţiei sanitare, în domeniul în care activează Metigla se adaugă şi presiunea preţurilor în creştere, atât în ceea ce priveşte materia primă, cât şi preţurile de comercializare a produselor finite“, adaugă şi Cristian Mătăşel, director general.

O altă companie care produce structuri pentru hale, termoizolaţii, panouri sandwich şi ţigle metalice adaugă şi întârzieri ale livrărilor pe lista dificultăţilor din ultimele luni.

„Am asistat la scumpiri consistente la materiile prime specifice industriei noastre, precum şi situaţii de întârzieri majore în livrări, lucruri care ne-au afectat rezultatele“, spune Adrian Porfir, administratorul companiei.

Însă nu doar oţelul le pune probleme producătorilor de materiale de construcţii.

O companie activă în fabricarea de lacuri şi vopsele, vorbeşte de asemenea despre scumpiri ale materiei prime, dar şi despre creşterea costurilor cu transportul, mai ales pentru materialele aduse din China.

„A început o creştere mare de preţ la materiile prime. Pentru cele importate din China nu există mijloace de transport şi, dacă totuşi se găseşte transport, acesta este foarte scump. Preţul transportulul din China a crescut de cinci ori“, susţine Marinică Potop, unul dintre proprietarii firmei.

Florin Tihulcă, managing director la un producător de soluţii pentru acces şi deschiderea uşilor în clădirile rezidenţiale şi de business, spune, de asemenea, că „majorările de costuri cu materiile prime, costurile cu transporturile, lipsa forţei de muncă sunt aspecte ce pot influenţa în mod negativ businessul nostru“.

„Ianuarie a debutat cu o avalanşă de scumpiri la materiale şi aceasta va continua“, susţine şi Sorin Cristea, directorul general al unui distribuitor ungar de materiale de construcţii.

Citește și: Vasile Dîncu explică de ce l-ar vrea pe Robert Negoiță din nou în PSD: 'Este un proiect al nostru'

De altfel, creşterea preţurilor la materiile prime, alături de prelungirea şi mai mult a pandemiei, dificultăţi în organizarea activităţii, eşecul statului în a gestiona corect revenirea din criză sunt numai câteva dintre temerile pe care le au managerii şi antreprenorii din domeniul construcţiilor din România pentru 2021, un an care stă puternic sub semnul pandemiei şi al încercărilor de revenire, potrivit unei analize ZF.

După ce 2020 a pus la încercare întreaga economie, speranţa este pentru soluţionarea treptată cu ajutorul vaccinului împotriva Covid-19, însă acest lucru nu scuteşte companiile de temeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.