Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deși Moldova și-a plătit datoria, Gazprom avertizează: Situația s-ar putea repeta

Gazprom
Gazprom

Gazprom confirmă că R. Moldova și-a achitat datoria pentru plățile curente pentru gaz.

Totodată, compania se arată îngrijorată că neplățile se pot repeta din cauza problemelor sistemice din sectorul energetic al R. Moldova, transmite presa din Moldova.

„Moldova a achitat plățile curente. Gazprom a dat dovadă de bunăvoință și a dat răgaz, deși a avut toate motivele să oprească livrările. Problema a fost înlăturată”, a spus Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom. Gazprom se așteaptă ca partea moldovenească să ia măsuri exhaustive pentru normalizarea situației și pentru a asigura îndeplinirea stabilă a obligațiilor sale contractuale față de Gazprom în totalitate.

„În același timp, însuși faptul că au fost necesare fonduri bugetare pentru plățile pentru gaze semnalează probleme sistemice în sectorul energetic al Republicii Moldova. Aceasta înseamnă că criza neplăților se poate repeta”, a spus reprezentantul holdingului rusesc de gaze, citat de TASS.

„Toată săptămâna aceasta, autoritățile moldovenești au raportat public cum salvează țara și au convenit asupra alocarii de bani pentru o plată restantă către Gazprom. Nu este nimic eroic în asta. Plata în baza unui contract este normală”, a adăugat Kuprianov.

Gazprom a anunțat luni Republica Moldova despre o posibilă întrerupere a furnizării de gaze în 48 de ore din cauza lipsei de plată conform contractului actual.

În octombrie, Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare de gaze cu cinci ani. Un punct important al acordurilor a fost plata la timp de către Moldova a plăților curente pentru gaze, dar până la 22 noiembrie plata nu a fost făcută.

Datoria față de holdingul rusesc de gaz s-a ridicat la 74 de milioane de dolari. Cu toate acestea, Gazprom, prin excepție, a fost de acord cu solicitarea Guvernului Republicii Moldova de a nu opri livrările de gaze către țară. Partea moldovenească s-a angajat să plătească integral datoria curentă pe 26 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.