Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Despre Trump și literatură, la Conferințele Tribuna

conferintele tribuna

Sfârșitul săptămânii a fost marcat la Cluj-Napoca de Conferințele Tribuna, o manifestare prestigioasă în lumea culturală, organizată de revista cu același nume, editată de Consiliul Județean Cluj. Au fost conferințe interesante, cât și lansări de cărți, la hotelul Seven.

Andrei Marga a vorbit despre “Globalism şi globalizare. Clinton şi conservatorismul lui Trump”, iar șeful revistei TRIBUNA, dr. Mircea Arman, cel mai bun manager al ei de după 1989, a conferențiat despre “Poezia românească de după 1989” şi ”Critica literarară românească contemporană”.

Pe considerentul subliniat de Andrei Marga că “Deciziile Americii schimbă lumea, iar schimbarea conducerii la Casa Albă are consecinţe peste tot în lume”, problemele legate de iminenta instalare a administrației Trump au reținut atenția celor prezenți. S-a declarat că e începutul sfârșitul perioadei dominate de globalism în relațiile internaționale.

Conferințele despre poezie și critica literară ținute de Arman s-au transformat în dezbateri extrem de animate, cu păreri pro și contra. Și-au exprimat opiniile cunoscuții scriitori Alexandru Petria, Adrian Suciu, Grigore Zanc și mulți alții.

Seria lansărilor de carte a debutat cu Marius Dumitrescu din Pitești, cu cartea de eseuri literaro-filosofice „Con(texte)”, apărută la Editura TRIBUNA. Mircea Arman a sus despre autor: „În literatura română, ca stil, l-aş situa în genul lui Benjamin Fondane, unul dintre cei mai mari eseişti europeni, precursor al existenţialismului, iar cartea lui Marius Dumitrescu se referă la condiţia scriitorului. Sunt perfect de acord cu el atunci când vorbeşte despre conflictul intern al scriitorului şi despre cel cu realitatea, cu lumea, iar temele tratate de acesta sunt diverse: de la Primăvara de la Praga sau Paul Goma, până la Iustinian Marina ori Emil Cioran. ”

Prezentarea cărţii de debut a poetei bucureștene Irina Lazăr, “Fragment de joc”, apărută la Grinta, a fost făcută de poetul Adrian Suciu. Volumul reprezintă premiul oferit de această casă editorială la ultima ediție a Concursului Naţional de Poezie “Mircea Ivănescu” de la Sibiu. Au mai fost lansate volumele “Monşer”, al Ioanei Haitchi și ”Ieșirea din trup”, de Sorin Grecu , apărute tot la editura “Grinta”.

În ultima zi a manifestărilor au fost prezentate antologiile ”Cele mai frumoase poezii ale anului” și ”Cele mai frumoase proze ale anului”, realizate de Alexandru Petria, cărțile fiind apărute la editura Tribuna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.