Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detalii de la EȘECUL răsunător la care a participat Klaus Iohannis: 'S-a ajuns, pur şi simplu, la o situaţie de bloc contra bloc. De asta discuţiile au eşuat'

parlamentul european

Summitul UE dedicat obţinerii unui acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 s-a încheiat abrupt vineri seară, după ce liderii statelor membre nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, informează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au petrecut 27 de ore într-o încleştare privind bugetul UE pe 2021-2027, fiind evidentă o diviziune profundă între statele net contributoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor.

Înainte de reluarea summitului, în jurul orei 17.00 GMT, Charles Michel a venit cu o nouă propunere, care limita cheltuielile la 1,069% din venitul naţional brut al statelor membre. Aceasta a fost însă imediat respinsă când liderii statelor membre s-au întors la masa de discuţii şi preşedintele Consiliului European încercat să le-o prezinte, notează Reuters.

"S-a ajuns pur şi simplu la o situaţie de bloc contra bloc. De asta discuţiile au eşuat", a explicat o sursă pentru AFP.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, despre referendumul privind taxa Oxigen:Nu există o soluție perfectă

"Din nefericire, am observat că nu a fost posibil să ajungem la un acord. Am observat că mai avem nevoie de timp", a spus Michel la conferinţa de presă de după încheierea summitului.

El a recunoscut că a fost imposibil să se stabilească data viitorului summit pentru discutarea bugetului UE, ceea ce, potrivit AFP, este o dovadă a diviziunilor profunde dintre cei 27.

"Diferenţele au fost pur şi simplu prea mari. Chiar şi datele preliminare ale noii propuneri au fost suficiente pentru a arăta că nu va fi suficient pentru a depăşi diferenţele", a declarat la rândul ei Angela Merkel în faţa jurnaliştilor.

"Asta este democraţia. Este o bună tradiţie în democraţie să discuţi şi să dezbaţi", a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a mai afirmat că este indispensabil ca "munca să continue asiduu în timpul săptămânilor şi lunilor care vin".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.