Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detalii despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin. Probleme mai puțin știute

TASS
putin calare cal

Din momentul în care Vladimir Putin a devenit președinte, Kremlinul a ascunde informații despre sănătatea președintelui. La bun început, nimeni nu a acordat atenție acestui aspect. Mai târziu, când Putin a început să dispară periodic din spațiul public, analiști și experți au presupus că acest lucru ar putea avea legătură cu starea de sănătate a acestuia și tratamente. Totodată, în toate deplasările, președintele rus a fost însoțit de o echipă numeroasă de medici, scrie meduza.io

Starea de sănătate a liderului rus a fost investigată de către publicația Proiekt și unul dintre reporterii meduza.

O imagine machistă a lui Putin, construită în mod deliberat de către Kremlin. Problema este că acesta a căzut de pe cai.

La începutul mandatului său de președinte, Putin „a exploatat imaginea unui om activ în floarea vieții”, amintește „Proiekt”. La acea vreme, potrivit unui oficialul care a lucrat cu el, președintele era rar examinat de către medici și acorda puțină atenție stării corpului său. În același timp, în Kremlin, construind imaginea lui Putin drept un macho, au decis să nu vorbească public depsre stare de sănătate a acestuia.

Căderile de pe cai reprezentau o problemă serioasă în acei ani pentru Putin, care era pasionat de sporturile ecvestre, scrie sursa citată. Unul dintre cunoscuții președintelui a dezvăluit că, după una dintre căzături, Putin „n-a putut nici măcar să se ridice în picioare” la ceva vreme. Ulterior, a fost suspus tratamentelor mult timp.

În 2012, Putin a apărut pentru prima dată în public șchiopătând – acest lucru s-a întâmplat de Ziua Unității Naționale, când președintele a depus flori la monumentul lui Minin și Pojarski. După cum notează Proekt, Putin nu trebuia să apăra în transmisiuni live sau la TV. Totodată, agențiilor de presă li sa interzis categoric să menționeze despre faptul că președintele rus șchiopăta. Până la sfârșitul anului 2012 situația s-a agravat – din această cauză, durata tuturor evenimentelor cu participarea președintelui a fost limitată la o oră.

În același timp, scrie Proekt, Kremlinul a început pentru prima dată să folosească „conserve” – înregistrări filmate din timp ale întâlnirilor lui Putin cu subalternii, care i-au permis președintelui să dispară în liniște din câmpul vizual al rușilor.

„De-a lungul timpului, astfel de dispariții au devenit din ce în ce mai multe. La fel și problemele de sănătate”, spune Proiekt.

„Conserve” au fost folosite cel puțin în martie 2015, august 2017, februarie 2018 și septembrie 2021.

Multe dintre rudele lui Putin sunt medici. În același timp, liderul rus este interesat de medicina alternativă.

După cum notează Proiekt, odată cu vârsta, Putin a început să manifeste interes, inclusiv pentru medicina alternativă. Redacția, care îl citează pe cunoscutul lui Putin, scrie că acesta face băi de coarne, despre care i-a spus actualul ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu (nu există dovezi convingătoare ale beneficiilor acestora). Astfel, datorită interesului lui Putin, băile de coarne și modalitățile similare netradiționale de a prelungi tinerețea au devenit populare printre alți oficiali de top.

Proiekt mai notează că „interesul lui Putin pentru medicina neștiințifică pare ciudat”, având în vedere faptul că printre rudele sale apropiate există mulți medici – în special, fiica sa Maria Vorontsova a absolvit facultatea de medicină a Universității de Stat din Moscova, vărul său Evghenii Putin a lucrat drept chirurg pediatru, soția sa – ginecolog, iar copiii lor sunt psihiatri. Verișoara lui Putin, Tatiana Ptashuk, este și ea medic – în prezent șefă adjunctă a Spitalului Clinic Central (TsKB), unde sunt tratați oficiali de rang înalt.

Împreună cu Putin, o echipă de medici zboară la Soci. Inițial erau cinci, ulterior nouă

De-a lungul anilor, Putin a început să viziteze din ce în ce mai des Spitalul Clinic Central din Moscova – conform surselor „Proiekt”, acesta este investigat periodic de către medici personali. Aceiași medici îl însoțesc pe Putin în călătorii și zboară la reședința lui. „Proiekt” a studiat contractele și actele de prestare a serviciilor dintre Spitalul Clinic Central și hoteluri din Soci. Pe site-ul achizițiilor publice, datele zborurilor medicilor coincid cu vizitele oficiale ale președintelui sau cu perioadele în care acesta a dispărut din spațiul public.

În urma examinării contractelor, jurnaliștii au ajuns la concluzia că în 2016-2017 președintele a fost însoțit în medie de cinci medici, uneori numărul medicilor a crescut. Așadar, în noiembrie 2016, Putin a dispărut timp de cinci zile. În această perioadă, 12 medici s-au cazat imediat în sanatoriul din Soci „Rusi”. Pentru început în zonă au sosit medicii personali ai președintelui. Mai târziu, un grup de neurochirurgi de la Spitalul Clinic Central și un specialist în reabilitare.

„Tratamentul a decurs, evident, bine – la 1 decembrie, Putin a vorbit în fața Adunării Federale. Un an mai târziu, președintele i-a acordat șefului grupului de neurochirurgi Oleg Myshkin titlul de Doctor Onorat al Rusiei ”.

Până în 2019, scrie redacția, Putin a fost însoțit în medie de nouă medici. Aceștia remarcă faptul că președintele a fost vizitat cel mai des de către otolaringologii Alexei Shcheglov și Igor Esakov, precum și chirurgul Evghenii Selivanov. Selivanov, cel puțin până de curând, s-a specializat în oncologie și s-a ocupat de probleme legate de glanda tiroida. Otolaringologul, scrie Proiekt, „este medicul care, printre altele, poate fi primul care detectează problemele cu glanda tiroidă, inclusiv cele oncologice”. Publicația mai notează că Putin și-a demonstrat public interesul pentru problema cancerului tiroidian.

Despre sănătatea lui Putin se vorbește din ce în ce mai mult din toamna lui 2021. Putin a intrat brusc în autoizolare

Potrivit unei surse apropiate conducerii unuia dintre marile spitale, în cercurile medicale „se vorbește cu adevărat despre problemele de sănătate ale președintelui”. Discuțiile s-au intensificat în toamna lui 2021, când președintele, după o lungă ședere în izolare din cauza COVID-ului, a reapărut la evenimente publice. În cadrul unei întâlniri cu paralimpici din 13 septembrie, Putina anunțat brusc că se va izola. După cum scrie Proiekt, acest anunț a venit ca o „surpriză” chiar și pentru persoanele din anturajul președintelui.

În urma anunțului, Putin a dispărut din spațiul public până la sfârșitul lunii. Cu toate acestea, nu se știe dacă în acea perioadă Putin a fost suspus unor acțiuni medicale. Totuși, după acest caz, Putin a început să păstreze o distanță foarte mare față de interlocutorii săi – de obicei, pe părțile opuse ale unor mese uriașe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.