Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detalii explozive din scandalul 'Panama Papers': Ministru american, legături cu oligarhi ruși, apropiați ai lui Vladimir Putin

http://www.sueddeutsche.de/
panama papers bogati

Un ministru american care are afaceri cu apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, investiţii ale reginei Marii Britanii în Bermude: o anchetă jurnalistică internaţională a ridicat vălul duminică de pe circuitele planetare de optimizare fiscală, pornind de la o scurgere masivă de documente, potrivit France Presse.

La 18 luni după izbucnirea scandalului "Panama Papers" privind evaziunea fiscală, Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), care grupează 96 de mass-media din 67 de ţări, a început să dezvăluie documentele din 'Paradise Papers'.

Dezvăluirile se bazează pe scurgerea a peste 13,5 milioane de documente financiare, provenind în special de la o firmă internaţională de avocatură cu sediul în Bermude, Appleby, obţinute de ziarul german Süddeutsche Zeitung.

Citește și: Primele TENSIUNI între SUA și Japonia, în plină luptă împotriva Phenianului! Declarație incendiară a lui Trump: 'Statele Unite au SUFERIT...'

Documentele provenind de la Appleby dezvăluie îndeosebi că ministrul comerţului american Wilbur Ross a păstrat acţiuni la o societate de transport maritim având strânse legături de afaceri cu un oligarh rus vizat de sancţiunile SUA şi cu un ginere al lui Vladimir Putin, potrivit New York Times.

În Marea Britanie, zece milioane de lire sterline din averea reginei Elisabeta a II-a au fost plasate în fonduri offshore în insulele Cayman şi în Bermude, potrivit BBC şi The Guardian.

În Canada, miliardarul Stephen Bronfman, aflat la conducerea fostei companii de vinuri şi spirtoase Seagram, împreună cu naşul sau Leo Kolber, au plasat 60 de milioane de dolari (52 de milioane de euro) într-o societate offshore din insulele Cayman, relevă Toronto Star.

Acest prieten al lui Justin Trudeau şi care era responsabil de colectarea fondurilor în campania electorală din 2015 pentru Partidul Liberal Canadian ar putea reprezenta o problemă pentru premierul ales în urma promisiunilor de reducere a inegalităţii şi a justiţiei fiscale.

Circuitele utilizate de persoane bogate şi companiile multinaţionale pentru a-şi muta fondurile în paradisuri fiscale nu sunt în sine ilegale. Această practică profită de lacunele de reglementare pentru a le permite celor care fac acest lucru să plătească impozite cât mai mici.

Cu toate acestea, cazul ministrului comerţului american ar putea ridica probleme etice, apreciază Richard W. Painter, fostul şef al biroului de etică sub preşedinţia lui George W. Bush.

Citește și: Un nou scandal mondial provocat de 'Paradise Papers': Cum își ascund elitele lumii averile în paradisurile fiscale! Ce s-a aflat despre Regina Marii Britanii

Renumit finanţist, Wilbur Ross şi-a redus participaţia personală în această companie, Navigator Holdings, de la preluarea funcţiei în februarie, dar controlează în continuare 31% din acţiuni prin entităţi offshore.

Or, unul din principalii clienţi ai Navigator Holdings este societatea rusă de gaze şi produse petrochimice Sibur, care a contribuit cu 23 de milioane de dolari la cifra sa de afaceri în 2016, indică Le Monde.

Printre proprietarii Sibur se numără Ghennadi Timcenko, oligarh apropiat preşedintelui rus sancţionat de Trezoreria SUA după anexarea Crimeii de către Moscova, şi Kirill Şamalov, căsătorit cu fiica cea mai mică a preşedintelui Vladimir Putin.

"Ministrul Ross nu a participat la decizia Navigator de a face afaceri cu Sibur", care "nu era sub sancţiuni în acea perioadă ca acum", a reacţionat Ministerul Comerţului american într-un comunicat transmis AFP. În plus, el nu s-a întâlnit "niciodată cu acţionarii Sibur menţionaţi", adaugă comunicatul, care susţine că ministrul respectă normele etice ale guvernului.

Primul an de mandat al preşedintelui american, la un an după alegeri, este afectat în continuare de anchetele privind eventuala complicitate între echipa sa de campanie şi Rusia.

Printre alţi clienţi ai Navigator Holding figurează grupul petrolier de stat venezuelean PDVSA, vizat din vară de sancţiunile Washingtonului.

Fonduri ale reginei Elisabeta a II-a plasate în insulele Cayman şi Bermude - circa 10 milioane de lire sterline (11,3 milioane de euro) - au fost realizate prin Ducatul de Lancaster, domeniul privat al suveranei şi sursa veniturilor sale.

Citește și: Conflictul dintre Rusia și SUA atinge cote ALARMANTE: Moscova acuză Washingtonul de 'CRIME DE RĂZBOI' în Siria

Fondurile plasate în aceste paradisuri fiscale sunt investite în numeroase societăţi, printre care Brighthouse, o societate de închirieri în scopul cumpărării de mobilier şi echipamente informatice, sau un lanţ de magazine de băuturi spirtoase, astăzi în faliment.

"Toate investiţiile noastre fac obiectul unui audit complet şi sunt legale", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ducatului de Lancaster. "Noi efectuăm un anume număr de investiţii, dintre care unele cu fonduri aflate în străinătate", a indicat aceasta, adăugând că ultimele nu reprezintă decât 0,3% din valoarea totală a Ducatului, anunță Agerpres.

Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei laburiste, a reacţionat la aceste dezvăluiri pe Twitter, apreciind că "există o regulă pentru cei superbogaţi şi o alta pentru ceilalţi când vine vorba de plata impozitelor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.