Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detalii interesante la un an de la invazie: conducerea Ucrainei a fost informată cu două săptămâni înainte că Rusia va ataca

The Times
ucraina rusia invazie tanc

Conducerea Serviciului de Stat - Grăniceri din Ucraina (SBGS) avea informații că Rusia va ataca Ucraina din Belarus și că invazia va avea loc pe teritoriul zonei de excludere de la Cernobîl, a declarat șeful Serviciului de Stat al Grănicerilor, Serhii Deyneko, într-un interviu acordat publicației ucrainene Ukrainska Pravda, relatează Ukrinform.

"Știam despre invazia care a fost planificată. Desigur, acum există o mulțime de informații pe care 'toată lumea le știa'. Cu toate acestea, Serviciul Grăniceri a informat conducerea militară de vârf a statului. I-am spus președintelui cu două săptămâni înainte de începerea unei invazii la scară largă că va exista un război, că Rusia va ataca cu siguranță teritoriul Ucrainei din Republica Belarus în zona Cernobîl", a spus el.

Deineko a menționat că pentru o lungă perioadă de timp au controlat pe deplin reprezentanți individuali ai conducerii militar-politice a Federației Ruse. "Aveam filmări, fotografii, știam planul în detaliu. Prin urmare, ne-a oferit posibilitatea de a ne pregăti calitativ", a spus el. Deineko a adăugat că SBGS are propriile informații de frontieră, care funcționează foarte eficient, în primul rând în țările vecine: Federația Rusă și satelitul său - Belarus.

Știau pe unde urma să aibă loc invazia

Prin urmare, cu două săptămâni înainte de începerea invaziei, toată documentația secretă a personalului și a dosarelor de locuințe ale personalului a fost complet evacuată. Deineko a menționat că au înțeles în mod clar că invazia va fi de pe teritoriul Belarusului, de-a lungul direcției Cernobîl. "Am înțeles clar ce se va întâmpla la granița regiunilor Harkov și Lugansk, unde inamicul a trebuit să intre pe teritoriul Ucrainei pentru a încercui și lichida grupul nostru în zona Operațiunii Forțelor Întrunite. Prin urmare, în măsura în care am putut, am reacționat cu rezervele noastre de luptă, am mutat birourile de răspuns rapid ale comandantului frontierei de luptă. Cu toate acestea, ca să fiu sincer, Forțele Armate nu au avut timp să ajungă la noi la timp, deoarece nu au ajuns la frontieră în 2014", a subliniat șeful Serviciului de Stat al Grănicerilor. "Pe 21 februarie, am informat în scris toate autoritățile superioare că va fi un război. Deci, data ofensivei la scară largă a fost amânată. Mai întâi a fost 19 februarie, apoi 22 și ultima – 24 februarie", a spus el. Și a menționat că polițiștii de frontieră au fost primii care s-au întâlnit cu invazia rusă din 24 februarie.

"Invazia a început la ora 3:40 în zona detașamentului de frontieră Lugansk. Pe la patru dimineața, i-am raportat ministrului de Interne, Denis Monastyrsky, că în trei direcții subordonații mei se luptau deja, se apropiau coloane. I-am trimis un sms lui Zelenski la ora 5 17 minute, când a avut loc o invazie aproape peste tot la frontiera de stat", a spus Deineko.

În urmă cu exact un an, pe 24 februarie 2022, Rusia lansa invazia la scară largă a Ucrainei, declanșând cel mai brutal război european de după cel de-Al Doilea Război Mondial, relatează Rador. În anul care s-a scurs de atunci, sute mii de persoane au fost ucise sau rănite în cele două tabere. Milioane de ucraineni au fost forțați să se refugieze din calea războiului, orașe întregi au fost distruse. Kremlinul a scontat pe o victorie rapidă. Kievul a fost ajutat de la bun început și de statele occidentale, care, din nou, împotriva așteptărilor Kremlinului, au acționat rapid, livrându-i arme și muniție Ucrainei și impunându-i Rusiei sancțiuni economice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.