Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detalii picante din biografia lui Florin Cîțu: Cum a ajuns un oltean care a lucrat în Noua Zeelandă premierul României

Inquam Photos / Octav Ganea
florin citu

Desemnat pentru a doua oară pentru funcţia de prim ministru, liberalul Florin Cîţu s-a făcut remarcat drept un profesionist în domeniul finanţelor, cu studii în străinătate. Foarte discret în privinţa vieţii personale, Florin Cîţu a lucrat în ţară şi în străinătate, în mediul privat, înainte de a deveni senator din partea PNL, în 2016.

Florin Vasile Cîţu s-a născut la 1 aprilie 1972 în judeţul Vâlcea, unde şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa.

Citește și: Marcel Ciolacu îi atrage atenția lui Klaus Iohannis: ‘Vom folosi toate mijloacele politice, legale și constituționale pentru a apăra interesele cetățenilor’

CV-ul oficial al premierului desemnat – document postat pe portalul web al Ministerului Finanţelor Publice şi pe cel al Senatului României – începe, la capitolul „Educaţie şi formare”, cu anul 1992, în perioada în care actualul ministru al Finanţelor avea 20 de ani şi îşi începea studiile în Statele Unite ale Americii, la Grinnell College, Iowa, unde, după patru ani de studii, Florin Cîţu a obţinut o diplomă de licenţă în economie şi matematică.

Educaţia lui Cîţu a continuat, după absolvirea Grinnell College, cu un masterat, între 1997 şi 1999, tot în Statele Unite ale Americii, la Iowa Sate University în domeniului politicii monetare aplicate, macroeconomie, econometrie, iar între anii 1999 şi 2002 premierul desemnat urmând un program doctoral completat, însă fără a susţine lucrarea de disertaţie, la aceeaşi universitate din Iowa unde a făcut şi studii de masterat. Conform CV-ului oficial, Florin Vasile Cîţu a obţinut, în anul 2003, o diplomă de studii de la Center for Financial Studies in Frankfurt, pe tema „Metode empirice pentru construirea modelelor macroeconomice”.

Citește și: Lovitură! USR-PLUS, în cădere liberă! AUR-ul lui George Simion face ravagii!

Din CV-ul oficial al premierului desemnat lipseşte perioada liceului. Numele lui Cîţu apare însă ca absolvent al Colegiului Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea (Fostul Liceu Energetic Râmnicu Vâlcea), la capitolul „elevi care au studiat în străinătate”, pe site-ul unităţii de învăţământ..

„FLORIN CITU- absolvent al Colegiului Grinnell, Iowa, S.U.A. A activat ca economist la Banca Natională a Australiei. În prezent este vicepresedinte ING-BANK, Bucuresti” este prezentarea, în mod evident neactualizată, a absolventului Cîţu.

Citește și: Violeta Alexandru, veste bună pentru toți părinții! Cu cât vor crește alocațiile copiilor

Conform site-ului web al liceului vâlcean, actualul ministru al Finanţelor este singurul absolvent al acelui liceu care a reuşit performanţa de a face studii în afara ţării, liceul se mai laudă cu cinci absolvenţi care au devenit profesori de engleză, trei care au devenit jurnalişti şi 17 foşti elevi care au promovat examenul Cambridge.

Cariera profesională l-a purtat pe viitorul prim ministru în toate colţurile lumii. Florin Cîţu a început să lucreze ca economist la Banca Naţională a Noii Zeelande unde, în perioada ianuarie 2002 - octombrie 2003 s-a ocupat conform CV-ului, de analiza si dezvoltarea de modele aplicate în strânsă legătură cu responsabilităţile/deciziile de politică monetară. În această calitate, Florin Cîţu a participat, pentru şase luni, la Comitetul de Politică Monetară şi în grupul de decizie a ratei de politică monetară fiind secretar şi consilier în legătură cu mecanismul de transmitere a politicii monetare.

Citește și: Adrian Năstase îl spulberă pe Klaus Iohannis! ‘Nu mai păcălește pe nimeni’

În noiembrie 2003 Florin Cîţu a revenit în Europa unde s-a angajat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (BEI), în Luxemburg. El s-a ocupat de pregătirea discursurilor preşedintelui şi vicepreşedinţilor instituţiei, conform datelor trecute în CV, dar şi de realizarea de „rapoarte şi analize empirice publicate săptămânal pentru board-ul BEI despre: rolul EURO ca valuta de rezerva internaţională, politica monetară şi preţul activelor, datoria sectorului privat, interpretarea rapoartelor FMI FSAP”. Activitatea lui Cîţu la BEI s-a încheiat în decembrie 2004.

Întreg anul 2005 Cîţu a lucrat în domeniul consultanţei pentru companii private din sistemul financiar-bancar, iar în ianuarie 2006 a devenit economist şef al ING Bank România. În ianuarie 2007 a avansat, în cadrul băncii, în funcţia de director al departamenului Pieţe Financiare, fiind responsabil cu rezultatele financiare pentru departamentele de arbitraj pe rata dobanzii si rata de schimb, responsabil cu administrarea lichidităţii băncii, responsabil cu rezultatele departamentelor de vânzare a produselor financiare către clienţii companii mari, mici si mijlocii, precum şi responsabil peste departamentul de cercetare.

Citește și: Marcel Ciolacu îi atrage atenția lui Klaus Iohannis: ‘Vom folosi toate mijloacele politice, legale și constituționale pentru a apăra interesele cetățenilor’

În martie 2011, Florin Cîţu a fost concediat de ING, iar la acel momente declara, pentru Hotnews.ro, că decisese să acţioneze banca în judecată din acest motiv. Parcursul profesional al lui Florin Cîţu a continuat, începând cu aprilie 2011, în domeniul consultanţei şi analizei economice pentru companii cu capital privat şi instituţii publice pe probleme de administrarea riscului de curs valutar şi de dobândă, politică macroeconomică, produse financiar bancare, precizează CV-ul ministrului. Din decembrie 2016 Florin Cîţu este senator, a fost vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Senatul României, precum şi liderul grupului senatorilor liberali.

Citește și: Lovitură! USR-PLUS, în cădere liberă! AUR-ul lui George Simion face ravagii!

CV-ul lui Florin Cîţu postat pe site-urile Senatului şi Ministerului Finanţelor Publice omite unele aspecte surprinse într-un CV din 2011, redactat în limba engleză şi publicat în acel an de Hotnews.ro. în acel document se preciza că Florin Cîţu a fost lector la Iowa State University, a lucrat la compania americană Young&Rubicam. Documentul din 2011 preciza că actualul ministru cunoaşte, la niveluri de înţelegere vorbire şi scriere, limbile engleză franceză şi italiană, din CV-ul actualizat fiind omisă limba italiană.

Florin Cîţu are, de asemenea, mai multe articole publicate.

Citește și: Violeta Alexandru, veste bună pentru toți părinții! Cu cât vor crește alocațiile copiilor

În ceea ce priveşte viaţa personală, premierul desemnat este foarte discret la acest capitol. CV-ul din 2011 consemna că la acel moment era căsătorit. În cea mai recentă declaraţie de avere a ministrului, completată în 2020, nu apar venituri realizate de soţie.

Florin Cîţu a mai fost desenat pentru funcţia de prim ministru în luna martie a acestui an, însă s-a retras, depunându-şi mandatul. La acel moment, el a fost acuzat de către adversarii politici că „a fugit din Parlament”.

Citește și: Adrian Năstase îl spulberă pe Klaus Iohannis! ‘Nu mai păcălește pe nimeni’

Cîţu explica, în martie 2020, că desemnarea de către Klaus Iohannis l-a onorat, însă preciza că opinia sa e acea că preşedintele PNL trebuie să fie şi prim ministru, pentru ca partidul să aibă succes la alegeri.

”Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Preşedintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid şi înţeleg să fiu alături de partid şi de Preşedintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Preşedintele partidului trebuie să fie şi Prim-Ministru”, a scris Cîţu pe Facebook, în 12 martie.

Citește și: Marcel Ciolacu îi atrage atenția lui Klaus Iohannis: ‘Vom folosi toate mijloacele politice, legale și constituționale pentru a apăra interesele cetățenilor’

Florin Cîţu s-a făcut remarcat şi prin disputele verbale cu predecesorul său la Ministerul Finanţelor, social-democratul Eugen Orlando Teodorovici. În calitate de senator şi expert în economie şi finanţe, Cîţu a criticat frecvent decizii ale fostului ministru de Finanţe din guvernul PSD.

În martie 2019, Eugen Teodorovici, la acel moment titular al portofoliului Finanţelor Publice, l-a insultat, la dezbaterea bugetului pe 2019 în Comisiile de buget-finanţe, pe Florin Cîţu, strigându-i: "Eşti frumos! Chiparosule! După ce că eşti urât, mai eşti şi prost".

Citește și: Lovitură! USR-PLUS, în cădere liberă! AUR-ul lui George Simion face ravagii!

PNL a cerut atunci demiterea lui Eugen Teodorovici, catalogând drept „atacuri suburbane, mizerabile, sub orice limită de bun simţ şi comportament civilizat” ieşirile acestuia şi acuzându-l pe Teodorovici de golănie şi obrăznicie”.

Jumătate de an mai târziu, după ce guvernul PSD a căzut prin moţiune de cenzură. Eugen Teodorovici a fost extrem de critic la audierea din Parlament a lui Florin Cîţu, înainte ca acesta să primească portofoliul Finanţelor Publice. “Nu poţi să vorbeşti cinci minute liber? Ca ministru de Finanţe?”, i-a strigat Teodorovici lui Cîţu, imediat ce acesta a terminat de prezentat planul pentru minister.

Citește și: Violeta Alexandru, veste bună pentru toți părinții! Cu cât vor crește alocațiile copiilor

La a doua sa desemnare pentru funcţia de prim ministru, Florin Vasile Cîţu a mulţumit coaliţiei formate din PNL, USR-PLUS şi UDMR „pentru încrederea acordată”.

”Împreună dezvoltăm România!” a scris Cîţu pe Facebook.

Citește și: Adrian Năstase îl spulberă pe Klaus Iohannis! ‘Nu mai păcălește pe nimeni’

Conform declaraţiei de avere completată în luna aprilie a acestui an, ministrul Florin Cîţu deţine jumătate dintr-un teren agricol de un hectar în comuna Goleşti din judeţul Vâlcea, jumătate dintr-un teren forestier de 75 de hectare în localitatea Voineasa, judeţul Vâlcea. Ambele terenuri au fost donate de către părinţi lui Florin şi lui George Cîţu.

Ministrul Finanţelor este de asemenea proprietar al unui apartament cumpărat în anul 2007, prin credit, în sectorul 2 din Bucureşti şi co-proprietar al unei case în comuna Goleşti.

Citește și: Marcel Ciolacu îi atrage atenția lui Klaus Iohannis: ‘Vom folosi toate mijloacele politice, legale și constituționale pentru a apăra interesele cetățenilor’

Cîţu are un cont curent de 350.000 de lei şi de recuperat o datorie de 30.600 de euro acordată în nume personal unei persoane fizice. Ministrul a declarat de asemenea o datorie de 303.000 de euro contractată în 2007 la ING Bank. Pentru anul 2019, Florin Cîţu a încasat venituri ca ministru şi parlamentar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.