Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detaliile negocierii poziției de prim-ministru. Ce au discutat șefii PNL și PSD și cu ce variante se duc la președintele Klaus Iohannis

sah

Negocierile dintre PSD și PNL pentru formarea noului guvern au intrat în faza decisivă. După ce ieri au discutat ore întregi pe toate punctele sociale și economice aflate în divergență, unele rămânând în continuare așa, azi șefii celor două partide au abordat frontal și schița noului Guvern al României.

Nu s-a discutat pe nume pentru că arhitectura viitorului Executiv depinde în foarte mare măsură de formațiunea politică care va deține poziția de premier. S-au discutat câteva variante cu care se va merge la Cotroceni:

1.Premier PSD. În acest caz poziția va fi preluată de președintele PSD, Marcel Ciolacu, iar cele două poziții de vicepremier de ceilalți doi șefi de partide: Florin Cîțu (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR). Vicepremierul PNL va fi însă cu portofoliu - astfel Florin Cîțu va fi vicepremier și ministru al Finanțelor Publice. Restul portofoliilor se vor împărți jumătate PSD, iar cealaltă jumătate PNL și UDMR. PSD va prelua și Camera Deputaților, iar PNL va prelua Senatul României.

2.Premier PNL. În acest caz poziția va fi ocupată de Nicolae Ciucă sau de un alt liberal, Lucian Bode sau Rareș Bogdan, ambii prim-vicepreședinți. PSD și UDMR vor avea fiecare câte un vicepremier fără portofolii iar la ministere PSD va avea peste 60% din Executiv, iar  PNL cu UDMR restul. PSD ca prelua automat Ministerul Finanțelor Publice, iar PNL va prelua Ministerul Justiției - ambele ministere avizatoare. PSD va prelua Camera Deputaților prin Marcel Ciolacu, iar PNL va prelua Senatul prin Florin Cîțu.

În ambele variante numărul ministerelor se va mări.

În cazul primei variante președintele PNL Florin Cîțu se va asigura că în partid nu va apărea un alt pol de putere care să îi conteste autoritatea, iar președintele PSD Marcel Ciolacu nu va lăsa nici o șansă unor construcții artificiale. Marele beneficiu al acestei variante e acela că toti cei 3 lideri ai Coaliției vor fi la vârful Guvernului și vor putea astfel să menține strâns cercul de consultări și de putere.

În eventualitatea celei de a doua variante problemele vor fi mult mai complicate. PNL și PSD se vor pândi reciproc și se vor putea anihila la fel. Și la PSD și la PNL ar putea apărea centri alternativi de putere și eventualitatea apariției unor conflicte majore și al escaladării acestora va fi mult mai probabilă și ma greu de oprit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.