DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Deutsche Welle: Codul Fiscal - populismul gregar al pesedismului dezlănţuit

iohannis dw

Ediţia în limba română a site-ului Deutsche Welle găzduieşte o analiză a sitaţiei generate de cererea preşedintelui de reexaminare a Codului Fiscal. Autorul remarcă aparenta contradicţie dintre doctrina PSD şi măsurile de relaxare fiscală, explicată însă prin populismul necesar pentru ca partidul să-şi "amplifice prin orice mijloace puterea".

"Acestea fiind zise, e clar că preşedintele are motive serioase să abordeze cu neîncredere actualul Cod Fiscal. Populismul dindărătul măsurii şi contraproductivitatea unei reduceri drastice a taxelor într-o epocă în care datoriile suverane sunt surse de criză majoră, iar convergenţa politicilor fiscale şi economice pare imperativă întru apropierea României de zona euro sunt doar două din ele. Din unghi bugetar, dar şi din punct de vedere moral, e grotesc ca, sub guvernul Ponta, să se tripleze, pe de o parte, salariile demnitarilor şi să se îngraşe foşti securişti susţinători ai regimului cu pensii speciale, iar pe de alta să li se astupe gura cetăţenilor cu daruri fiscale nefinanţabile.

Nu cred, pe de altă parte, că se va putea scoate economia, cu mijloace fiscale, din zona gri şi neagră, câtă vreme statul şi administraţia lui nu s-au reformat, iar baronii locali şi naţionali continuă să sifoneze partea leului din fondurile încasate. Nu cred că amplificarea sau reducerea impozitării ar duce, în mod necesar, la crearea de noi investiţii şi deci de noi locuri de muncă. În acest scop ar fi nevoie de o ameliorare semnificativă a educaţiei, a siguranţei juridico-legislative şi, în genere, a condiţiilor cadru pentru investiţii şi transpunerea unor idei şi inovaţii.

Cred, în schimb, că aberaţia populistă a PSD are şanse mari de a le fura minţile cetăţenilor momiţi cu un cadou imaginar, de vreme ce li s-ar da cu o mână, în timp ce li se ia cu alta. Căci preşedintele şi consilierii lui nu s-au grăbit să le explice românilor clar, credibil şi pe înţelesul fiecăruia de ce tentantele propuneri PSD-iste reprezintă o capcană. E deci posibil ca, de această dată, să nu câştige nici seriozitatea preşedintelui, nici FMI, ci populismul gregar al pesedismului dezlănţuit, care, abil, se agaţă de şmecherii politice, fiscale şi morale, spre a pune în dificultate adversari bine intenţionaţi, dar cu reacţii uneori greoaie. Dacă nu chiar de plumb", se arată în articolul din Deutsche Welle, semnat de Petre M. Iancu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.