Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Devine Israelul 'calul troian' pentru SUA și Joe Biden? Mutările care au schimbat radical jocul

linii Joe Biden

Administraţia Biden nu şi-a schimbat atitudinea pe care a adoptat-o de la început de a fi necondiţionat lângă Israel. În faţa criticilor dure care au venit, în special în ultimile două săptămâni, din partea comunităţii internaţionale, a ţărilor din regiune, din partea propriului partid şi a opiniei publice americane, administraţia SUA a început să vorbească mai mult despre drama umanitară.

Pe lângă repetarea mesajului că va fi lângă Israel până la capăt, Washingtonul, care devine din ce în ce mai singur pe plan internaţional, a început să vorbească despre necesitatea apărării civililor şi a asigurării de ajutoare umanitare. Dar atrag atenţia şi informaţii conform cărora Israelul pregăteşte o amplă incursiune în Gaza pentru a o ocupa şi că Washingtonul ar recomanda o operaţiune mai restrânsă pentru a supraveghea securitatea prizonierilor şi civililor. Schimbarea discursului de către administraţia SUA, un discurs care să genereze atenuarea presiunii opiniei publice, arată că a început să realizeze impasul în care se găseşte.

 

Este discurs sau schimbare de politică?

Bineînţeles că schimbarea de discurs nu este echivalentul schimbării de politică şi nu va exista nicio diminuare a sprijinului Washingtonului faţă de Israel. De exemplu, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, spune că sunt necesare "armistiţii umanitare periodice", însă Israelul declară că "are dreptul la autoapărare şi are chiar obligaţia de a se apăra." Consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, spune că "spitalele nu sunt ţinte legitme", însă evită să critice direct faptul că Israelul ţinteşte spitalele. Iar preşedintele Biden aduce în actualitate problema intrării de ajutoare umanitare în Gaza, solicitând în acelaşi timp Congresului SUA să aprobe un pachet de ajutor în valoare de 14,5 miliarde de dolari pentru Israel. Deci, în numele susţinerii Israelului, administraţia Biden încearcă să gestioneze prin jocuri de cuvinte preţul politic pe care îl generează sprijinul pe care îl acordă politicii de purificare etnică a guvernului Netanyahu.

 

Calculul lui Netanyahu

Preţul sprijinului total pe care administraţia Biden îl acordă Israelului, sprijin ce a fost planificat după calculele politice ale lui Netanyahu, iar masacrele împotriva civililor au constituit legitimă apărare, a fost unul ridicat. Din acest motiv, atrag atenţia informaţiile conform cărora administraţia americană va avertiza Israelul în privinţa scopului, vitezei şi tacticilor operaţiunilor viitoare în Gaza. Se înţelege că adminsitraţia SUA depune eforturi pentru a atenua resentimentele pe care le-au generat până acum pierderile de vieţi omeneşti, precum şi pentru un preţ justificabil de acum încolo. De altfel, se ştia că pierderile mari ce se vor înregistra în urma intrării fără teamă în Gaza a lui Netanyahu vor reprezenta sfârşitul carierei lui politice.

În ciuda retoricii sale dure, Netanyahu, care este ţinta criticilor pentru că nu a putut preveni atacurile din 7 octombrie şi bombardamentele au început ignorând vieţile prizonierilor, oricum ar fi preferat să tragă de timp în privinţa ocupării Fâşiei Gaza. Administraţia Biden, care a lăsat să se scurgă informaţii în presă conform cărora ar fi convins Israelul să promoveze o strategie "mai inteligentă" faţă de Hamas, încearcă să arate că apără atât prizonierii, cât şi civilii. Şi pentru că înaintarea Israelului fără pierderi mari i-ar conveni lui Netantahu, ambele părţi par să se fi înţeles ca în privinţa operaţiunii terestre să lase impresia că urmăresc strategii diferite.

 

Izolarea SUA

Faptul că administraţia Biden mai întâi a oferit sprijin total, iar apoi în urma presiunii opiniei publice depune eforturi pentru a acorda importanţă dramei umanitare nu echivalează cu o schimbare de politică. Administraţia americană nu poate evidenţia o voinţă reală nici în privinţa reducerii capacităţii de acţiune a Israelului, şi nici în privinţa opririi crizei umanitare. Aşa cum nu poate demonstra că este un lider care poate convinge, Washingtonul este condamnat în ochii opiniei publice internaţionale şi pentru că este părtaş direct la ocupaţia şi crimele de război comise de Israel. Iar în Naţiunile Unite, Statelor Unite, care în numele apărării Israelului sunt izolate, le va fi foarte dificil de acum încolo să prezinte argumente morale în problemele umanitare.

În această ecuaţie care a oferit Rusiei şi Chinei posibilitatea de a transforma "ipocrizia Occidentului" în armă politică, atât lumea arabă, cât şi ţările din Sudul Global se vor distanţa şi mai mult de poziţia de lider a SUA. Va fi foarte dificil pentru administraţia Biden să repare distrugerile provocate de renunţarea la imaginea de lider global pentru a fi "avocatul Israelului". Prin atitudinea sa ezitantă încă de la începutul crizei şi prin cecul în alb dat Israelului, Washingtonul a urmărit o politică concentrată pe gestionarea presiunii opiniei publice.

Pentru ca această performanţă să fie uitată, ce echivalerază cu renunţarea la poziţia de lider global, poziţie ce s-a consolidat odată cu războiul din Ucraina, Biden trebuie ori să se aplece asupra altei crize, ori trebuie să convingă Israelul pentru a încheia o pace durabilă. Va fi foarte difcil pentru Washington să îndrepte nota proastă pe care a primit-o în privinţa acestei crize, pentru că a devenit părtaş la politica Israelului de a distruge Gaza şi pentru că nu mai are nici posibilitatea de a aduce o pace dreaptă.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.